Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Георги Лозанов: Да биеш жена си в България се смята за форма на патриотизъм

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
През март т.г., баскетболният треньор Тити Папазов споделя с неприемлив цинизъм по какъв начин, по какъв начин на 29 години принудително е остригал косата на своя някогашна 16 годишна другарка, тъй като имала интимни връзки с най-хубавия му другар, откакто към този момент са били разграничени. Разказана в предаването " При Тото ", излъчено в YouTube историята провокира смях у водещия, публиката и минимални реакции на консуматори в обществените мрежи, където е оповестено видеото. Четири месеца по-късно, когато това принуждение подвигна вълна от яд. С проф. доктор. Георги Лозанов разговаряхме за неочаквания протест против насилието, за мачизма, секса и непредвидената им връзка с патриотизма.

Само преди четири месеца, историята на баскетболния треньор Тити Папазов за това, по какъв начин от ревнивост е остригал принудително малолетната си другарка предизвикваше нервен смях у аудиторията, на която я разказваше. В края на предходната седмица същият този вид принуждение изведе на улицата хиляди хора, тъй като бяха отвратени от него. Как се случи тази смяна за подобен къс интервал от време?

- След драмата в Стара Загора в българското общество се случи нещо, някаква смяна и внезапно насилието влезе в центъра на медийното внимание. Темата се трансформира в централен проблем, аз бих споделил - най-сетне! Защото тъкмо тази история, външните белези на садизма в нея като във филм на ужасите - бръснарско или макетно ножче - въобще всичко това, имаше пораждащ, шокиращ резултат върху общественото схващане. И вследствие на това хората излязоха всеобщо по улиците - нещо което не са правили до в този момент даже при групови убийства.

 Парфюмът: нови елементи от следствието в Стара Загора Парфюмът: нови елементи от следствието в Стара Загора

Актът на садистичното физическо принуждение ли изведе хората на улицата или още веднъж познатото чувство за безотговорност?

- Според мен физическото принуждение над момичето от Стара Загора беше клечката, която възпламени фитила. Но в обществото от дълго време се натрупа непоносимост към насилието и то на доста равнища. Тази съответна история стана толкоз значима не тъй като е ужасна сама по себе си, а тъй като садистът, който се допуска че е причинител на насилието и пуснат да си отиде в къщи - този знак бе разчетен от обществото като облик на безспорната неефективност на превоздавателната система.

В тази история се наслагаха садистичен тип принуждение и отвод на правораздавателната система да го накаже. Тази проблематична " двойка " в действителност възбуди митингите. Това бяха митинги и и против политическото равнодушие към насилието.

Да насилието има доста проявления - и през последните две - три години неведнъж станахме очевидци на това, по какъв начин те се трансфораха в политически инструмент. Дали това също не катализира публичната непоносимост?

- Нещо повече даже - ние към този момент имаме цяла партия, която си служи политически с насилието. За благополучие, в този момент единствено със словесно принуждение, употребявайки тирада на омразата като най-естествена форма на връзка. Тази политическа партия се заканва че когато пристигна на власт ще извърши принуждение, ще изпраща хора в Белене, ще санкционира предателите. Това е партия, която освен оправдава, само че и поддържа насилието на Путин в Украйна. Аз мисля че в София да вземем за пример не дребна част от тези, които излязоха да стачкуват против осъщественото принуждение в Стара Загора, стачкуваха преди този момент и в поддръжка на Украйна.

Гражданите стачкуваха и тъй като насилието освен не е политическо възпирано, а тъкмо назад - към този момент има политически сили, които го употребяват в реториката и държанието си. Цялата политическа активност на " Възраждане " може да се подведе под етикета " подбудителство към принуждение ".

Точно против това са митингите, те са политически против политическата безотговорност на агресивността и даже поддръжката й.

" Няма не желая, няма недей! Щом те желая, ставам изверг " - това е текст от ария на Слави Трифонов, в който недвусмислено става дума за принудителен секс. Години наред, тази ария беше шлагер и то най-вече измежду младежката публика. Защо внезапно отново тя се оказа по този начин надълбоко шокирана, когато видя онлайн резултата от комбинацията на секс и принуждение?

- Аз към този момент споделих че има събуждане в обществото. То внезапно разпозна, че казусът е точно в насилието, След мутренския интервал, когато физическото принуждение размени идеологическото, заживяхме в един мутренски свят. По-късно, след влизането ни в Европейския съюз, всичко това като че ли се поуспокои, публичната зоркост във връзка с насилието беше притъпена. И тъкмо през това време то се трансформира в обществено държание на цели политически конфигурации.

Като цяло, комбинацията сред секса и насилието е обвързвана с един избран типаж, който обвинения за ужасния случай в Стара Загора някак си портретира отчетливо. Това е мачистът - родолюбец.

А в България патриотът няма по какъв начин да не е мачист. Изгради се подобен облик на патриота - във връзка с нежния пол - да е нападателен, да е недодялан, даже да биеш жена си се счита за някаква форма на национализъм.

По тази причина да вземем за пример нито един националист родолюбец в България няма по какъв начин да е гей. Ако е гей, той явно не е родолюбец. Гейовете нямат право да обичат родината си съгласно този мироглед, само че патриотите имат право да бият дамите си.

 След гневни реакции на почитатели и рекламодатели артистът Тото се извини за безсрамен клип с Константин Папазов След гневни реакции на почитатели и рекламодатели артистът Тото се извини за безсрамен клип с Константин Папазов
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР