Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Парфюмът: нови детайли от разследването в Стара Загора

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Това са част от разминаванията сред първичната информация, станала обществено известна, и данни от следствието, с които " Дневник " се срещна, елементи от диалози с близки до случая, които упорстват за анонимност и изнесените цитати от протоколите от първите разпити и съдебно-медицинската експертиза в изявления в и.

Те демонстрират, че улики и показания по някаква причина са останали неразследвани в първите 35 дни от досъдебното произвеждане, за което от прокуратурата настояват, че има единствено един претекст: ревнивост и единствено един обвинен - задържаният. Едва когато се подвигна медиен звук от околните на потърпевшата - институциите оповестиха, че казусът е " с фактическа и правна трудност ", само че както споделят криминалистите на техния диалект - " следите на закононарушението към този момент са изстинали ".

" Черна орхидея ": обвинителната теза - единствено по показанията на нападнатата

Последният мъж, който жертвата е видяла с лицето му и онлайн във вечерта на 26 юни, е някогашният й другар, с който към момента поддържала връзки. Той е отишъл в дома й в 20 часа и си е тръгнал към час по-късно - в 21 часа. Това се схваща от показанията на момичето пред проверяващите органи, демонстрират документите, с които " Дневник " се срещна.

Близо час след срещата си, в 22.00 часа тя е влезнала в банята, а след това отишла в детската стая на жилището, в който живеела с татко си Красимир Михайлов, който е разграничен с майката.

Той не се е прибирал в нощта на нападението. Според данните на уеб страницата " За истината " е бил на работа от 24 юни - в Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и по-късно останал на село, не се показва къде. Михайлов споделя, че схванал за случилото се, когато му се е обадила полицията и отишъл в жилището.

В показанията си пред проверяващите момичето твърди и че откакто излязла от банята, към 22:00 - 22:30 часа, е отишла в детската стая - по табиет с хавлията си и по-късно видяла вратата на стаята да се отваря и да влиза мъж, облечен напълно в черни облекла със сини медицински ръкавици на ръцете и с сложена маска на лицето, която обхващала цялата му глава с отвор единствено за очите. Последният спомен на жертвата е по какъв начин мъжът е тръгнал към нея, а по-късно по какъв начин плиска лицето си в банята на съседката.

В тези данни има някои разминавания, за които разказваше майка й, а и прокуратурата - за позвъняване по домофона и след първичното безмълвие, някой споделя " Аз съм " и че тя отваря и входа, и вратата на жилището и по-късно вижда маскиран, който стартира да я удря с юмруци. В показанията на Георгиев също се твърди, че някой е позвънил.

Според източник на " Дневник " проверяващите са открили връзка сред обвинения и жертвата, като в 23.19 ч той е получил известие от нея, че се звъни на домофона. След това връзката прекъсва. Не е известно дали това доказателство е завършено процесуално и показано на съда.

По БНР майката също описа, че щерка й е чакала " даден човек " същата вечер. Затова когато се звъннало, тя отворила.

От протоколите на разпитите, представени от уеб страницата " За истината " се схваща, че в първия разпит (на 27 юни) тя не е сигурна кой е нападателят, а във втория разпит (на 28 юни) г о свързва с Георги, изключително по парфюма " Черна орхидея ".

Ето какво написа " За истината ": " В показанията й от първия разпит тя споделя: " Не мога да съм сигурна кой беше мъжът, който видях през вчерашния ден в стаята си...пак споделям, че по фигурата и част от брадата му, която видях, тогава си помислих, че това е приятелят ми Георги. Не видях обаче лицето му и не мога да съм сигурна, че е той ". При втория разпит обаче момичето твърди, че черните облекла и маратонките на маскирания мъж била виждала и преди, а телосложението и брадата на нападателя, макетното ножче и изключително мириса на парфюма " Черна орхидея ", който приятелят и употребявал постоянно, й дават съображение да твърди, че мъжът, появил се в рамката на вратата й, маскиран и със сини медицински ръкавици, е бил точно Георги. "

От документите се схваща още, че момичето сочи Георги като другар, въпреки че за техните връзки също има разминавания и към момента не е изцяло обяснен характера на връзка им, нейната активност както и заканите по време на интервала от 4 месеца, посочван от майката и прокуратурата. В медийни изяви Красимир Михайлов твърди, че е виждал Георгиев един-два пъти и не го е одобрявал, а майката споделя ги е боязън, тъй като знае какво е обкръжението му, без да прецизира. По БНР тя прибавя още един подробност - че щерка й е разпознала Георги като нападател по усмивката му, той й се усмихнал.

Според отбраната на обвинения двете му остарели присъди са зради сбивания с мъже.

" Хазартна персона ": връзките с някогашния другар

В показанията, майката е описала някогашния другар на момичето Р.Б. по усещания на щерка си като " хазартна персона и употребявал трева ". " За истината " цитира думите на майката: "...между тях не е имало спорове, разделили се и той бил за малко в чужбина. Като се върнал отново се срещали, само че криели връзката си ".

Самият апетитен за някогашен другар Р.Б. свидетелства, че връзките им все още на закононарушението са единствено " другарски ". В обява по тематиката е представена друга част от тях, в които той е разказал, че преди случая е забелязал синини на крайници на момичето, за които приятелката му обяснила, че са се появили при " сдърпване с танцьорка ". Тя му споделила още, че тази танцьорка я е " поръчала ". След побоя към този момент е декларирала, че синината е от предходно сдърпване с Георгиев.

Бившият другар е индивидът, който месец след действието е насочил проверяващите и е разказал за заканите за ликвидиране, за които Георги Георгиев получи второ обвиняване, по което беше арестуван на 30 юли.

Самият Георгиев в показанията си, представени от " ", също загатва използването на трева. Той твърди, че във видео чата, който са имали на 26 юни към 23:10 часа, момичето му е споделило, че е пушила трева и " се държеше в извънредно положение. "

 Хиляди протестиращи излязоха в понеделник пред правосъдната палата в Стара Загора, с цел да упорстват за правдивост и да показват поддръжка към потърпевшото момиче.
© Георги Кожухаров

Хиляди протестиращи излязоха в понеделник пред правосъдната палата в Стара Загора, с цел да упорстват за правдивост и да показват поддръжка към потърпевшото момиче.

Часовете, разказани в показанията на потърпевшата, също са приблизителни, защото не са открити с акуратност, а и при параленост с показанията на други разпитвани по случая, се установяват разминавания. От полицията обаче оповестиха, че сигналът за нападнатото момиче е постъпил от съседката в 23:30 часа. Според следствието екипът е бил на адреса в 23:40 часа.

Споменаваните часове обаче дават най-малко подобен ориентир за времето, което е имал нападателят, с цел да нанесе над 20 рани на тялото й, да счупи носа и да обръсне част от косата й - сред 22:00 и 23:30 часа.

На жертвата не е взета кръвна проба за опиати. " За истината " цитира лекар Стоян Петров, съгласно който това не било негово обвързване, " имало си полиция ". Но в протокола от полицейския разпит на майката на жертвата е записано, че тя сама поискала да й създадат подобен тест. Казали й да купи сет от аптеката, в който били посочени 4-5 субстанции, само че резултатът бил негативен: " Докторът (в разпита тя не посочва лекаря по име) ми сподели, че в случай че е имало упойващи субстанции, е щяла да реагира на теста ", е споделила тя пред проверяващите.

Чатове и видеоразговор в " Инстаграм "

Разговорите в обществената платформа " Инстаграм " са част от изказванията на Георгиев и на отбраната му, които желаят те да бъдат приложени към делото.

Според разпитите, обвиненият твърди, че в нощта на нападението потърпевшата е говорила с него - имали са видеоразговор в 23:10 ч., по време на който тя е изглеждала обикновено без следи от принуждение. А малко след видеоразговора, в 23:19 ч. тя му е написала известието, че някой й звъни, разказано по нагоре в текста.

Алибито му е, че е бил в село Братя Кунчеви, където живеят родителите му и където е и непрекъснатият му адрес. В обясненията си той показва, че " не е мърдал " от там, тъй като е бил на рожден ден. Дава и данните на очевидец, който да удостовери. Този очевидец обаче не е бил разпитан, макар че проверяващите знаят за него от началото на следствието. Според документите, които " Дневник " видя, отбраната показва, че очевидецът е бил с Георгиев сред 21:30 и 23 часа в Братя Кунчеви.

 " Стара Загора е място на престъпление ": какво (не) се знае за случая с обезобразеното момиче

Разследващите са разпитали различен очевидец, който пък твърди, че е закарал Георгиев от селото до Стара Загора същата вечер. Неговите показания също не са напълно точни, защото самият той си опонира. Първо споделя, че са тръгнали от селото към 23:00 ч. и са пътували към половин час, а по-късно споделя, че е спрял автомобила на паркинг в Стара Загора към 23 ч.

Имало ли е диалози в " Инстаграм ", бил ли е Георги Георгиев на рожден ден в с. Братя Кунчеви, пътувал ли е до Стара Загора и по кое време тъкмо, може да бъде открито по часове и минути с разпечатка от камерите както на Агенция " Пътна инфраструктура ", по този начин и по клетките на мобилните оператори и с експертиза на мобилния телефон на Георгиев, само че Министерство на вътрешните работи и прокуратурата не разясниха нищо по тематиката, а след брифинга на 30 юли, отхвърлят да дават отговор на въпроси.

" Нападнаха ме, нарязаха ме... ще припадна ": никой не е чул крясъци от жилището

Съседи от блока, в който е живеела потърпевшата, са дали показания пред проверяващите. Едната е дамата, при която момичето е потърсило помощ и която е подала сигнал в полицията и на незабавния тел. 112, откъдето са изпратили кола за спешна помощ. Никой от двамата свидетели-съседи не е чул крясъци за помощ от жилището на момичето. В едно от показанията единствено се споделя, че еднократно се е чул звук като от рухване на предмет. Това евентуално може да се изясни с изказванията на момичето, че е изгубила схващане по време на нападението.
Когато екип на 1-во РПУ в Стара Загора отива на адреса, към 23.40 ч. е изработен и оглед на жилището. Там са открити основни за следствието материални доказателства - черна маска, макетен нож и диря от обувка с кръв. По ножа не е открит биологичен материал от Георги Георгиев като това се изяснява с обстоятелството, че нападателят е бил с ръкавици.

Този факт беше поднесен неразбираемо от проверяващите на конференцията в неделя, като те оставиха усещане, че ножът и маската са открити в жилището на обвинения. Това, става известно, не е по този начин. От дома на Георги Георгиев са конфискувани единствено облекла, яке и обувки, които са изпратрени за проучване в София.

Ръкавиците не са открити от проверяващите, не е открита и машинката, с която е била остригана ученичката.

Какви са пострадванията

Съдебният доктор Теодор Стаматов прави първата експертиза на пострадванията на момичето. Заради публичния напън и заключението му той бе краткотрайно отхвърлен от служба.

В направената от него съдебномедицинска експертиза от 29 юни са разказани раните на потърпевшата, които са най-вече в лявата част на тялото,. Охлузванията по главата също са в лявата част, която е остригана, с явен напън, с цел да се причинят охлузванията.

Общо раните са 21. Разрезите са с друга дължина - от 1 до 26 см. Лекарят твърди в заключението си, че те подхождат на посочения макетен нож, написа изданието. Констатирано е, че има " разтърсване на мозъка, както и оток, кръвонасядания и охлузвания на лява лицева половина и клепачите на лявото око, кръвоизлив под слизестата обвивка на лявата очна ябълка и строшаване на предната стена на горночелюстната пазуха в ляво ".

Не е известно дали са направени други проучвания на кръвта на потърпевшата, тъй като " За истината " написа, че видно от експертизата няма данни за взимане на проба за анемия, нито дали е имало кръвопреливане.
Няма данни и дали на Георгиев е направена проба за алкохол и опиати.

От под ноктите на момичето е взет биологичен материал, от който обаче ще има резултат едвам след 6 месеца, посочи за " Дневник " бабата на потърпевшата.

На конференцията на прокуратурата през уикенда беше казано, че се чакат доста експертизи, само че изрично бе казано, че няма подозрение кой е причинителят. Направи усещане, че следствието не е търсило и други версии за закононарушението - най-малко до неделя, макар че е длъжно да работи по всички хипотези, като ги отхвърля една по една.

Къде работи Георгиев

Още в първите дни се появи информация, която не бе доказана, нито опровергана - че упрекнатият за нападението над момичето и за заканите против нея Георги Георгиев е охранител в " Кавали клуб " в Стара Загора, където постоянно е бил забелязван. Той самият споделя в обществените мрежи публични изявления на заведението и информация за идни концерти, а в профила си бе отбелязал, че работи като охранител.


© Георги Кожухаров

" Кавали клуб " в Стара Загора.

Проверка на " Дневник " сподели, че той не е чиновник на заведението, само че и няма по какъв начин да бъде назначен за чиновник на " Кавали ", защото защитата на нощните заведения по закон се поемат от външна охранителна компания, която би трябвало да има съответните лицензи.

" Кавали клуб " има контракт за защита с компания " Т. Ф. Секюрити ", изясни пред " Дневник " притежателят на заведението Георги Тодоров, който уточни, че не познава Георгиев и не го е назначавал.

 Майката на обезобразеното момиче: Тя ми сподели, че не е очаквала такава поддръжка Майката на обезобразеното момиче: Тя ми сподели, че не е очаквала такава поддръжка

" Имаме контракт за защита с " Кавали клуб " и трима чиновници на " Т. Ф. Секюрити " са назначени да охраняват заведението - двама на входа и един, който следи вътре за нередности и проблеми ", изясни пред " Дневник " притежателят на охранителната компания. Той изрично отхвърли Георгиев, който е с две предходни неоправдателни присъди, да е бил назначаван на работа там.

Охранители от разнообразни компании и на разнообразни заведения в Стара Загора описват, че Георгиев е бил на работа в различен нощен клуб - " Secrets ", където най-вероятно се е срещнал с потърпевшата. Няма публична информация дали двамата са работили дружно в еднакъв интервал. Двамата имат фотоси в обществените мрежи от " Secrets " с униформи, само че на разнообразни дати - тя със служебно облекло на барман, а той с тениска с логото на охранителната компания, която го е наела.

" Дневник " не съумя да се свърже със заведението, а шефът на охранителната компания, с която работи заведението, не е дал отговор на въпросите ни до публицистичното привършване на този текст.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР