Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

"Ужасна нощ": Българи за руската атака срещу дунавското пристанище Измаил

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Преживяхме ужасна нощ - гърмежи и звуци от летящи над града дронове ", споделиха за Българска телеграфна агенция българи от дунавския пристанищен град Измаил.

Руски дронове нападнаха Измаил малко след среднощ в сряда, като офанзивата е траяла три часа.

 Русия нападна с дронове Киев и дунавско пристанище Русия нападна с дронове Киев и дунавско пристанище

Дунавският град Измаил е в Одеска област, на границата с Румъния и в него се намира едно от най-големите речни пристанища в Украйна за превозване на зърно.

" Събудихме се от първите гърмежи. Беше ужасно, къщата ни се друсаше от взривните талази. Три часа целият град беше в извънредно напрежение, непрекъснати гърмежи. Добре е, че откарахме на село щерка ни, която е още дребна. Там е по-безопасно ", описа Анастасия Георгиева. Тя работи в Дунавското параходство в града, 12-етажната постройка на ведомството е била улучена и съвсем разрушена.

" Почти нищо не успяхме да спасим. Много техника, мебели, информация са унищожени. В момента търсим други здания в града, с цел да продължим активността си ", добави Георгиева.

 Сградата на Дунавското параходство в Измаил е тежко наранена от съветската офанзива
© Reuters

Сградата на Дунавското параходство в Измаил е тежко наранена от съветската офанзива

Ройтерс се базира на свои източници, съгласно които поради тежките провали, нанесени на пристанищата, работата му е спряна.

Мария Михайлова, също показа за претърпяното: " Изплашени сме, за първи път от началото на войната при нас има такава офанзива. Синът ми и щерка ми сега са в Одеса, сама бях у дома. От 1 часа през нощта, до момента в който не свърши офанзивата, бяхме непрестанно в телефона връзка с децата. Те по този начин ме подкрепяха морално ", описа дамата.

Председателят на Измаилското българско сдружение " Христо Ботев " Георгий Чилик осведоми, че има несъмнено напрежение измежду популацията след нощните офанзиви:

" Слава на Бога, че няма жертви. Има опустошения на пристанището, пострада инфраструктурата. Центърът ни за националните култури в града за благополучие не пострада. Благодарим на украинските противовъздушните сили за защитата ", сподели Чилик.

 Защо Русия удря пристанищата на Украйна след края на зърнената договорка Защо Русия удря пристанищата на Украйна след края на зърнената договорка

Българската общественост в Одеска област е трета по бройка и наброява над 150 хиляди души съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година Най-голямото плътно българско население е концентрирано в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски регион. В град Измаил живеят 7700 българи, 10% от популацията в града. По данни от 2022 година Измаил има 69 932 поданици.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР