Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Швеция няма да забрани горенето на Корана като израз на свобода на словото

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Швеция съобщи, че не възнамерява да прави радикални промени в законите за независимост на словото, само че ще прегледа промени, които ще разрешат на полицията да спре изгарянето на свещени книги на обществено място, в случай че има очевидна опасност за националната сигурност.

" Ние се застъпваме за свободата на словото в Швеция ", сподели министър председателят Улф Кристерсон на конференция.

 Защо Швеция разрешава изгарянето на Корана Защо Швеция разрешава изгарянето на Корана

Шведското държавно управление съобщи, че ще показа ограничения за отбрана на своите жители на фона на възходящите опасения както в Швеция, по този начин и в Дания, че рецесията с изгарянето на Корана може да докара до офанзиви.

Швеция и Дания станаха очевидци на няколко случая на изгаряния на Корана през последните седмици, в това число в понеделник пред Народното събрание в Стокхолм, което утежни връзките с няколко мюсюлмански страни, напомня Ройтерс.

Европейският съюз отхвърли изгарянето на Корана като демонстрация на религиозна назадничавост и съобщи, че разнообразието като европейска полезност включва и уважението към другите религиозни общности.
" Оскверняването на Корана или на всяка друга книга, считана за свещена, е обидно, неуважително и очевидна провокация. Проявите на расизъм, ксенофобия и свързаната с тях назадничавост нямат място в Европейския съюз ", съобщи висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел от името на Съюза предходната сряда.

Той добави, че въпреки Европейски Съюз да стои зад свободата на словото " не всичко законно е и етично " във връзка на правната уредба в Швеция, която разрешава сходни прояви като израз на свободата на изложение.

 Дания желае да ограничи демонстрациите, свързани с опозоряване на Корана Дания желае да ограничи демонстрациите, свързани с опозоряване на Корана

В понеделник Организацията за ислямско съдействие (ОИС) излезе с декларация по случаите на изгаряне на Корана в Швеция и Дания, в която се предизвестява, че против двете страни ще бъдат подхванати ограничения. В документа се споделя, че организацията ще изпрати делегация в Брюксел за диалози с Европейската комисия, за " да я призове да предприеме нужните ограничения за попречване на повтарянето на сходни незаконни действия под претекст за независимост на изложение ".

Говорител на Европейската комисия съобщи във вторник, че чакат съответните оферти на ОИС.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР