Днешното поколение често е обвинявано в криворазбрано поведение и липса

...
Днешното поколение често е обвинявано в криворазбрано поведение и липса
Коментари Харесай

„Чужбина не е нашето място“: Ученици разработват природосъобразни сапунени таблетки

Днешното потомство постоянно е упреквано в криворазбрано държание и липса на ценностна система. Нерядко обаче се появяват редица светли образци, които оборват тази теза и потвърждават, че творчеството, сериозното и новаторското мислене, по никакъв начин не са непознати на поколението Z. Един от тези вдъхновяващи образци е СУ “Васил Левски ”, гр. Елин Пелин, където група възпитаници от 11. клас се трансформират в сполучливи млади бизнесмени.

В началото на тази година те стартират работа по план на Junior Achievement Bulgaria за образователна компания. Задачата, която им е сложена, е да основат новаторски артикул, който е в помощ на природата.

Предприемачеството ни е доста забавно. Просто живеем във време, в което всичко, обвързвано с него, ни е належащо “, съобщи пред Economic.bg Йоана Иванова, ученичка в 11-и клас в СУ “Васил Левски “, гр. Елин Пелин.

Екипът, който работи по плана, е формиран от 8 възпитаници, на които им лишава много време да се сработят. Всички те се заемат със задачата да помислят върху това кои са световните проблеми и по какъв начин могат да бъдат най-малко малко потребни за тяхното решение. На напред във времето в съзнанията им като проблем излиза замърсяването и по-конкретно – замърсяването с мокри кърпички. Така се заражда концепцията за сапунените таблетки Soap Bliss, които учениците вземат решение да разработят.

Нашите сапунени таблетки са доста подобаващ артикул за пътуващите, работещите в административни здания, учебни заведения, лечебни заведения и други, тъй като те са извънредно дребни, разграждат се незабавно след приложимост и не оставят никакъв боклук “, споделя Християна Алексиева от 11-и клас.

Ученичките споделят, че сапунът е с напълно натурални съставки, тъй че с изключение на за природата, той има изгода и за потребителите. В състава на сапунените таблетки има глицерин и етерични масла, а цветът, формата и ароматът им са разнообразни. Но може би най-важното – те са без каквито и да било химикали. Кутийката на сапуна е картонена и е изцяло рециклируема.



В процеса на работа по плана учениците съумяват да навлязат в разнообразни сфери, като произвеждане, финанси, маркетинг. Налага им се да търсят снабдители и да съпоставят разнообразни компании. След многото трудности, през които минават, учениците съумяват да доближат момента, в който да тестват основания от тях артикул.

Първите хора, които тестваха сапунчетата, бяха нашите учители и съученици. Всички бяха доста впечатлени от това, което виждат “, сподели Християна Алексиева.

“В началото трябваше да създадем бизнес проект, което беше едно от най-трудните за извършване неща. И въпреки да сме образователна компания, ние работихме като че ли сме същинска такава, която сега започва ”, добави тя.
Бъдещите цели
Отсега нататък екипът на плана ще работи върху това да осъществя продукта на пазара, тъй като считат, че той би бил от доста огромна изгода на света. Амбициите на учениците са да разпространят сапунените таблетки и отвън границите на България.

“Дотогава обаче има доста стъпки, които би трябвало да извървим, с цел да се изградим като персони. Бизнесът е сложен и носи със себе си своите отговорности ”, сподели още Християна.

В момента има и много вложители, които демонстрират интерес към продукта ни, само че в този момент сме се съсредоточили върху това първо да го усъвършенстваме откъм цялостна визия и като цяло да се оправим с провокациите, пред които сме изправени ”, съобщи Патрисия Валентинова от 11-и клас.

След това учениците ще се насочат към хората, които биха им помогнали да се свържат с индустриалните компании, с цел да може продуктът им към този момент да бъде продаван, откакто премине и лабораторното тестване. И макар че все още екипът им се е фокусирал върху сапунените таблетки, за в бъдеще младежите желаят да разработят цяла продуктова линия и даже собствен личен бранд.

И трите девойки споделят, че желаят да останат и да се развиват в България.

Чужбина не е нашето място и решение. Там в никакъв случай не биха ни приели като равни, даже да имаме куп положителни качества ”, споделят девойките от СУ “Васил Левски ”, гр. Елин Пелин.

Тяхното обръщение към връстниците им е да открият себе си, да работят върху личността си и да намерят своите ползи. Според тях триумфите в живота не се дават безплатно, а са плод на големи старания – непримиримост, неизменност, дисциплинираност, доста работни часове и компликации.
Зад всеки сполучлив възпитаник стои по един...учител
В своя предприемачески път учениците в СУ “Васил Левски ”, гр. Елин Пелин, са подкрепяни от ментора си по програмата на Junior Achievement – Милен Кръстев. Освен него обаче, за тяхната успеваемост голяма роля има и госпожа Магдалена Велкова. Освен, че е преподавател, Велкова има и собствен личен бизнес, което ѝ оказва помощ в работата, тъй като съумява да даде на учениците си редица образци от практиката.

Когато отида на черква, се апелирам за здраве и обич, по този начин Бог ме направи преподавател. Получавам доста от тези младежи, щастлива съм, когато те съумяват ”, съобщи Магдалена Велкова, преподавател по предприемачество в СУ “Васил Левски ”, гр. Елин Пелин.

“Как дребните орли се учат да летят – възрастните ги побутват от гнездото и им оказват помощ за полета, с цел да станат независими. Аз желая това да направя с моите възпитаници – когато ги “избутаме ” от учебното гнездо, те да полетят решително и да се оправят с житейските компликации ”, заключи тя.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР