Днешното Основно училище Васил Левски в Плевен е основанокато начално

...
Днешното Основно училище Васил Левски в Плевен е основанокато начално
Коментари Харесай

ОУ „Васил Левски“ – Плевен стана на 164 години

Днешното Основно учебно заведение " Васил Левски " в Плевен е основанокато начално учебно заведение през 1860 година от Ради Иванов-Русчуклията, непосредствен сподвижник на Левски. Тогава се е наричало Горноплевенско учебно заведение. Намирало се е на север от днешната постройка на улица „ Мара Гидик ”. Най-старите хора в Горни Плевен помнят като първи преподавател даскал Дамян и Иван Александров, Хаджипанов, също учителствали Георги Димов Даскалов Христо Тирников и Антон поп Георгиев.



Близък съмишленик на Левски, Ради Иванов бил преподавател на деца и възрастни. Нощно време, яхнал на кон през селата Радишево и Тученица, отивал в Ловеч на срещи с Васил Левски, а сутринта се прибирал да учи децата. Старите горноплевенци приказват за него с най-голямо почитание и го сочат като образец за преподавател и патриот. След гибелта на Левски, по самодейност на същия човек – Ради Иванов-Русчуклията, учебното заведение е наречено на името на Апостола на свободата.



По време на войните за Национално обединяване 1912-1918 година учебното заведение е затваряно за по няколко месеца и е служило за приемане и изпращане на бойци за фронта. Учителките са били мобилизирани като медицински сестри в лечебните заведения. През 1936/37 год. правоприемник на основния преподавател Велю Петров е бил Димитър Константинов. От 1929 година до 1940 година всяка година се празнува патронен празник на учебното заведение - обесването на Васил Левски -19 февруари - с подобаваща стратегия.



През 1954 година към съществуващото начално учебно заведение е открит междинен курс и то става главно, а през 1963 година е издигната нова триетажна постройка с 24 стаи, в които се учат 767 ученика, три кабинета, трапезария и необятен партер, в която се обитават четири работилници и най-хубавият в града образователен физкултурен салон.

/Информация и фотоси посредством обявата на уеб страницата на ОУ „ Васил Левски “ – vlevski-pl.com, и уеб страницата на Община Плевен/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР