Днешният Национален празник 3 март е и един от 19-те

...
Днешният Национален празник 3 март е и един от 19-те
Коментари Харесай

Във Великобритания и Белгия работят най-много. А кои страни са първи по почивки?

Днешният Национален празник 3 март е и един от 19-те публични почивни дни в България тази година. Знаете ли кои страни са измежду най-почиващите и кои измежду най-работещите в Европа? И къде се намира страната ни. Отсега ви споделяме, че България не е измежду най- " мързеливите ".

Най-почиващите

Русия, Гърция, Италия, Испания, Люксембург и скандинавските страни са измежду най-почиващите народи в Европа. Една от страните с най-вече неработни дни е Русия. Освен за Деня на успеха, руснаците не работят на 8 март- Деня на дамата, на Великден, на 1 май - Деня на труда и постоянно сливат работни и почивни дни дълги платени ваканции.

Гърците са измежду страните с максимален брой на почивни дни на година - формалните празници плюс други неработни дни и датите към тях нормално са над 30.

През последните 40 години италианците се отхвърлиха доста религиозни празници, през които по-рано почиваха. Но даже и по този начин, през днешния ден Италия повече от всяка друга страна чества католическите празници като почивни- от 12-те празника, седем са църковни.

Официалните празници в Швеция са разграничени съвсем поравно сред религията и страната. Местните хора честват 6 юни като народен празник на страната. Любопитно е, че шведите честват и античен езически празник на лятното слънцестоене, еквивалент на българския Еньовден.

Люксембург се смята за най-богата страна в Европа, нейният Брутният вътрешен продукт е еднакъв на над 2.5 междинният за Европейски Съюз. Служителите там имат право на 25 дни отпуск, в случай че имат 1 година трудов стаж. Ако даден служащ се труди на народен празник, той би трябвало да получи три пъти общоприетото възнаграждение за деня.

Сред страните с повече неработни дни се подреждат още Финландия, Норвегия, Дания и Нидерландия.

Най-работещите

На другия полюс се подреждат Англия, Белгия и Германия. Парадоксално, само че Обединеното кралство е преди всичко в света по брой празници, отбелязва money.bg. Дали обаче тези дни ще бъдат почивни не е доста несъмнено, тъй като зависи от политиката на съответната компания и от контракта на служителя. И в множеството случаи дните са работни.

Къде е България?

България е някъде в златната среда по право на заплатен годишен отпуск и брой почивни дни. Страната ни има 20 дни заплатен отпуск и 13 публични празника. От скоро у нас се почива и в дни от работната седмица, когато даден формален празник се пада в събота или неделя.

Ако излезем отвън Стария Континент, в Южна Америка се почива най-дълго, а минимум в Съединени американски щати, Япония и Китай.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР