"Днешният Господски празник ни припомня за деня, в който четиридесетдневният

...
"Днешният Господски празник ни припомня за деня, в който четиридесетдневният
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Празникът Сретение Господне е празник и на личната среща на всекиго от нас с Христа Спасителя

"Днешният Господски празник ни напомня за деня, в който четиридесетдневният Богомладенец е бил посрещнат в Йерусалимския храм от стареца Симеон - праведникът, останал в паметта на Църквата като Богоприемец, защото е бил почетен с насладата да посрещне и да вземе в чистите си ръце Спасителя на света. И да изрече паметните думи, съхранени от Църквата за безконечни времена: "Сега отпускаш Твоя раб, Владико, съгласно думата Си, смиром; тъй като очите ми видяха Твоето избавление, що си приготвил пред лицето на всички нации, - светлина за култура на езичниците, и популярност на Твоя народ Израиля " (Лука 2:29-31), споделя в обръщението си Негово светейшество.

Патриарх Неофит напомня, че Светият дъртак Симеон е бил един от безчет многото ветхозаветни праведници, които с религия са очаквали обещаното още на прародителите идване на Месия. На него му е било предсказано свише, че не ще вкуси гибел, до момента в който с очите си не види осъществяването на Божието заричане за спасението на света. Докато не види Христа Господа, приближаващ в нашия свят като Човек, с цел да отвори още веднъж за всички индивиди райските двери и пътя към Царството Божие и безконечния живот. Да ни дарува силата за завръщане назад там, където в предвечния Божи промисъл е било несъмнено да бъде нашето място - в Дома на Отца.

Затова празникът на Сретението, който е празник и на персоналната среща на всекиго от нас с Христа Спасителя, се уважава от Църквата с насладата, дарувана на Богоприемеца - насладата, че Бог е с нас, че пророчествата са се изпълнили, че не сме сами и изоставени, тъй като "велик оракул се издигна сред нас, и Бог посети Своя народ " (Лука 7:16), акцентира българският патриарх.

Той споделя, че съгласно свидетелството на светия евангелист в този ден праведният дъртак Симеон изрича и знамение, което се извършва и до през днешния ден: "Ето, - споделя праведникът, Тоя лежи за рухване и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на несъгласия " (Лука 2:34). В тези оракулски думи, отправени от Богоприемеца към Пресвета Богородица, се разказва освен това, което е предстояло в земния живот на Спасителя, само че и цялата следваща история на Неговото приемане от едни и отменяне от други - история на "падания " и "ставания ", продължаващи и до момента. При все това, знаем, че Господ е постоянно до нас, с цел да ни укрепва в нашата отпадналост и да ни води по пътя към безконечния живот. Път, който е стеснен, само че избавителен: "тесни са вратата и ограничен е пътят, който води в живота " (Мат. 7:14).

"Този път стартира постоянно с нашата персонална среща с Богомладенеца - със Сретението, с което в миналото е бил почетен праведният Симеон и което се прави във всяко вярващо сърце, уповаващо се на Бога. Започва със срещата ни с Онзи, Който "беше светлината на индивидите " (Йоан 1:4) и Който пристигна в нашия свят, за "... да се спасят всички индивиди и да доближат до знание на истината " (1 Тим. 2:4); "... да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив ". Срещата ни с Господа е допустима за всекиго от нас - когато и да е можем да срещнем Христа Спасителя в лицето на бедния, болния и онеправдания до нас, да съзрем Христовия облик, изписан върху индивида до нас, в който Той ни е споделил, че би трябвало да виждаме Самия Него.

Нека насладата от тази среща да бъде с нас във всеки ден от живота ни и тази наслада да е цялостна, към което ни приканва и Сам Спасителят, когато споделя: "Ако спазите Моите заповеди, ще пребъдете в любовта Ми, с цел да пребъде Моята наслада във вас, и насладата ви да бъде цялостна " (Йоан 15:11).

Да търсим и да откриваме Господа в сърцата си, и непрекъснато да се обогатяваме от нашето ежедневно общение с Него, с цел да имаме вярата, че ще бъдем удостоени и с Неговото царство във вечността. Божията обич и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник! ", насочва благослов към вярващите патриарх Неофит.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР