Днешният ден е исторически за народа на Косово, това каза

...
Днешният ден е исторически за народа на Косово, това каза
Коментари Харесай

Премиерът на Косово: Реалистично е да станем член на ЕС след 9 години

" Днешният ден е исторически за народа на Косово ", това сподели министър председателят на балканската страна Албин Курти, откакто внесе кандидатурата на родината си за присъединение към Европейския съюз, съобщи организация КосоваПрес, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите на министър-председателя в Прищина Косово няма потребност от ускорение, нито от заден ход за европейската интеграция, тъй като с работа и безрезервност даже скептиците ще трансформират мнението си.

" Европейският съюз е дестинацията, към която Косово се стреми ", добави министър председателят.

„ Това е исторически ден за народа на Косово и извънреден ден за демокрацията в Европа. Писмото, което донесох, носи вярата и фантазиите на нашите жители, които са работили толкоз интензивно за този ден. То приказва за стремежите ни да се присъединим към Европейския съюз, с който споделяме общи полезности и идеали, като исторически развой от плана за мир и разцвет. То подхожда на визията за Европа, която е приобщаваща, пълноценна и мирна, и Европа, която има ярко и взаимно бъдеще ", сподели Курти.

Курти съобщи, че пътят напред към европейската интеграция се основава на личните заслуги.

„ От момента на подаване на заявката досега на приемане има разнообразни периоди за другите страни. От Финландия и Швеция, при които това лиши три години, до Малта и Кипър, при които минаха 14 години. Средно девет години е реалистично за Република Косово. Споразумението за стабилизиране и асоцииране към този момент е изпълнено почти 50 на 100 ", съобщи министър председател на най-младата страна в Европа.

Курти също по този начин добави, че страната му няма потребност от заден ход и ускоряване, когато става дума за европейската интеграция. Той обаче сподели, че косовските управляващи чакат да получат въпросника от Европейския съвет и Европейската комисия за присъединение към Европейския съюз.

Молбата за участие на Косово в Европейския съюз бе подписана през вчерашния ден от президента на страната Вьоса Османи, от ръководителя на Народното събрание на Косово Глаук Конюфка и от премиера Албин Курти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР