Днешният 6 декември е посветен на Свети Николай Мирликийски, който

...
Днешният 6 декември е посветен на Свети Николай Мирликийски, който
Коментари Харесай

Ето ги петте най-вкусни рецепти за шарана на Никулден

Днешният 6 декември е отдаден на Свети Николай Мирликийски, който се уважава като месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

В православната религия на българите светецът Николай, чието име значи " Побеждаващ ", се уважава и като патрон на риболовците. Той е стопанин на целия подводен свят - рибите и водните демони.

Шаранът нормално получава неприятна оценка за усета си на трапецата ни, тъй като доста хора считат, че мирише на кал. Ако обаче употребявате верните предписания , ще усетите, че тази известност е незаслужена.

На Никулден по традиция това е най-готвената риба. Тя е известна в еврейската, китайската и източноевропейска кухня.

Предлагаме ви няколко вкусни предписания , които си коства да приготвите за днешния празник

Печен шаран , пълнен с гъби

Проста и налична, тази рецепта ще ви убеди, че шаран а е едно от най-вкусните ястия. Необходим е свеж шаран.

Съставки:

1 цялостен свеж шаран (средно голям)

Сол и черен пипер на усет

Сок от 1 лимон

½ чаша нарязан лук

1 пакет масло

½ чаша хлебни трохи или галета

1 яйце

½ чаша гъби (смлени)

1 чаена лъжичка захар

½ чаша оцет

Инструкции

Почистете шаран а. Изплакнете и подсушете с няколко хартиени кърпи. Полейте цялата риба с оцет и я оставете да престои 15 минути. Намажете я от вътрешната страна и извън с лимонен сок. След това натъркайте с подправки, където е намазан лимона. Смесете морковите, гъбите, лука, захарта и галетата с чаша вода (или бяло вино) и напълнете цялата риба. Разбъркайте яйцето и намажете с него външната страна на рибата. След това покрийте шаран а компактно с няколко бучки масло и галета. Печете 60 минути във фурната на сдържан огън. След като шаран ът е подготвен, сложете го в загрята паница и украсете с печени картофи или резенчета лимон.

Смесете вода, 1 супена лъжица брашно, масло, и по-късно ги загрейте в тигана - изчакайте сместа да се сгъсти. Добавете черен пипер и сол и по-късно изсипете върху рибата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР