Днешната катастрофа на магистрала на магистрала Тракия, при която загинаха

...
Днешната катастрофа на магистрала на магистрала Тракия, при която загинаха
Коментари Харесай

Наръчник за отразяване на трагедии: Първо сме хора, после журналисти

Днешната злополука на автомагистрала на автомагистрала " Тракия ", при която починаха 6 души починаха, а други 20 бяха ранени, за следващ път стана мотив за искрено несъответстващо медийно отразяване, в това число от национални малките екрани и всекидневници, претендиращи да са съществени.

Няма да цитираме неуместни заглавия и да прилагаме също толкоз неуместни видеа от репортажи не поради погрешно разбрана колегиалност, а тъй като във въпросните медии има и задоволително образци за професионализъм и качествена публицистика.

И въпреки всичко е добре да си напомним наръчника за отразяване на трагични събития и произшествия на Асоциацията на европейските публицисти - България, който отпреди година и половина е наличен за всеки заинтригуван от обикновените правила на новинарството на уеб страницата на организацията.

Ето няколко извадки от текста на документа, които са изключително значими:

" Журналистите и фоторепортерите са измежду първите хора, идващи на мястото на трагични събития и произшествия, един до друг с органите на реда, медицинските екипи и филантропичните организации. Те осведомят обществото при трусове, произшествия, тежки закононарушения, терористични офанзиви. Наличието на голям публичен интерес не е единствената обща характерност на този вид събития. Почти постоянно те включват работа с потърпевши, близки на жертвите и очевидци в положение на потрес, стрес и психическа контузия.

Журналистическото отразяване на трагични събития носи със себе си тежка отговорност, тъй като има директно въздействие върху орисите на постра далите и техните близки, публичните реакции и усещания, а в някои случаи даже върху ограниченията, предприемани от управляващите. "

..............

Разбирането на понятието травматичен стрес е от основна значимост за репортерите, тъй като потърпевшите от трагични произшествия и техните близки постоянно са в такова психическо положение или към момента се борят с резултатите от него. Неосъзнаването на този проблем и неналичието на емпатия и схващане към пострадалите от страна на публицистите може даима тежък и дълготраен резултат върху живота и здравето на потърпевшите – даже и породен несъзнателно.

................

Очевидците на тежки произшествия, както и хора, съпреживяващи нещастия дружно със свои близки, също са изложени на посттравматичен стрес.

................

Винаги имайте поради, че интервюирайки пострадали от трагични произшествия, е евентуално да се сблъскате с хора, изпитващи травматичен стрес или произлизащите от него психически затруднения. Вашето отношение, въпроси, асортимент на думи и даже езикът на тялото Ви може да ускори страданието на Вашите събеседници и да утежни психическото им положение.

.................

СЪВЕТИ ПРИ ИНТЕРВЮ

• Не предпоставяйте сами дали някой би желал или не да приказва с Вас. Хората претърпяват контузията по друг метод. Попитайте дискретно пострадалия, който може да е изгубил непосредствен или да е станал очевидец на ужасна покруса, дали би искал/а да беседва с Вас, обяснете за какво историята му/й е значима и уважете решението, каквото и да е то.

• Недейте да подлагате търсения от Вас събеседник на напън, колкото и да Ви е значима историята. На първо място сме хора и след това публицисти – никой не е ваксиниран от това да преживее злощастие.

• В случай на отвод учтиво оставете контактите си – на индивида, с който желаете да разговаряте, или на негов непосредствен. Кажете, че сте отсреща, в случай че в миналото той или тя се почувства готов/а. Има възможност индивидът да размишления и да Ви потърси по лична самодейност.

• В случай, че се намирате на място, да вземем за пример пред дома на хора, претърпели покруса, и не сте предизвестили за идването си, не влизайте непосредствено с камерата. Позвънете и поговорете със фамилията, предупредете, че желаете да снимате, и влезте, в случай че Ви позволен.

..................

СЪВЕТИ ПРИ ОТРАЗЯВАНЕ НА СЪБИТИЕ

• Никога не забравяйте, че методът, по който представяте обещано събитие, има пряк резултат върху Вашата общественост. Изрази като: Ужас, Терор, Трагедия, Кървава драма, Войната по пътищата и други постоянно са пресилени, а в същото време ускоряват възприятието на паника и неустановеност в обществото. Бъдете деликатни и справедливи и не забравяйте за какво сте
в центъра на събитието, а точно, с цел да съберете и визиите най-важните обстоятелства.

• Вслушвайте се в себе си. Ако смятате, че общественият интерес не оправдава да гоните оцапан с кръв оживял от трагично събитие с камера и да го засипвате с въпроси, въпреки и всички Ваши сътрудници да го вършат, недейте.

Журналистическата честност и публичното почитание значат повече от моментния рейтинг.

• Внимавайте в подбора на специалисти, от които търсите коментар. При спешни обстановки се появяват всевъзможни кандидат-коментатори, само че малко от тях боравят с твърди обстоятелства. Разпространяването на сензации и спекулации, въпреки и изказани от различен, а не от Вас, е нездравословно за обществото и опонира на обществения интерес.

• Не се идентифицирайте с управляващите. Институциите може дълготрайно да повтарят една и съща версия на събитията, само че в случай че имате подозрения и спорна информация, разследвайте я. Ако управляващите са виновни за дадена покруса, те имат интерес да скрият виновността си от обществеността. Вашата задача е да разберете истината и да я разкажете на Вашата публика.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР