Днешната дата е повод да си припомним един черен ден

...
Днешната дата е повод да си припомним един черен ден
Коментари Харесай

20 години от трагедията със загиналите деца в река Лим

Днешната дата е мотив да си напомним един " черен ден " в актуалната ни история . На 4 април преди тъкмо 20 години се случи нещастието в река Лим, при която починаха 12 български деца.

Ужасът настава към 22 часа при завръщането на група от 34 възпитаници и 16 възрастни от екскурзия в Дубровник. На изострен завой на планинския път водачът губи ръководство над рейса, с който се прибира групата и той пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, намиращо се сред Биело Поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.



Превозното средство потъва за броени минути и макар напъните на куп локални хора при избавителната интервенция, умират 12 български деца (при 38 спасени). Това са Антония Братова, Александра Гергова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

Дни по-късно рейсът е докаран за механически експертизи в България, като на бял свят излизат куп съмнителни данни. В Парламента е основана анкетна комисия, която проверява аргументите за гибелта, а под натиска на почернените родители е изменен и Законът за ученическите екскурзии.



Скоро в памет на жертвите е основана и фондацията " Ангели от Лим " , която всяка година през април отбелязва годишнината от нещастието. На мястото й е повдигнат и мемориал в памет на децата във тип на пречупени благ крила. Единият от водачите в случая Илия Измирлиев е приет за отговорен и наказан на 7 години затвор, като по-късно присъдата е понижена на 4 години.

През 2017-та година той е открит мъртъв след злополука, като по непотвърдена информация е умрял точно по време на шофиране.

Екипът на Vesti.bg оказва съболезнования на околните на починалите деца

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР