Днешната 75-годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО),

...
Днешната 75-годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО),
Коментари Харесай

Медия от САЩ: 75 години след основаването си НАТО е изправена пред стар враг

Днешната 75-годишнина от основаването на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО), отбелязвана в Брюксел по време на почналата през вчерашния ден двудневна среща на външните министри на страните членки, и трендовете в бъдещото развиване на алианса през призмата най-много на помощта за Украйна, са съществена тематика в западния щемпел, разяснява Българска телеграфна агенция.

Акцент е ориентиран върху оферти фонд от 100 милиарда $ от блока за Киев, посредством който организацията се стреми да обезпечи дълготрайна и независеща от появяващи се с течение на времето условия поддръжка за президента Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога.

Основополагащият документ за основаването на НАТО е подписан на 4 април 1949 година в американската столица Вашингтон от 12 страни - Съединени американски щати, Белгия, Англия, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Португалия, Франция и Нидерландия и Съединени американски щати. Той влиза в действие на 24 август същата година. Съединени американски щати са депозитар на Северноатлантическия контракт. България се причисли дружно с още шест страни преди 20 години.

" НАТО навършва 75 години, изправен пред остарял зложелател и нови разногласия ", гласи заглавие по тематиката в американския в. " Уолстрийт джърнъл ". Създадена в зората на Студената война от Съединени американски щати и 11 съдружници, в този момент организацията се пробва да сплоти 32 страни, означи изданието, като подчертава върху разликите измежду страните членки на блока във връзка с това кой да наследи сегашния общоприет секретар Йенс Столтенберг, оттеглящ се от поста през есента на тази година.

" НАТО се пребори за присъединението на Швеция на фона на нов спор за това кой следва да оглави военния съюз ", уточни още вестникът, като засяга подкрепената от редица страни членки кандидатура на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, който обаче има конкурент в лицето на румънския президент Клаус Йоханис. Под " остарелия зложелател " се има поради Русия.

В подтекста на дейностите на Москва НАТО обмисля проект за даване на дълготрайна военна помощ на Украйна в миг, когато съветските войски са на път да открият надзор на бойното поле, означи различен американски вестник - " Вашингтон пост ". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че организацията разисква проект за даване на по-предвидима военна поддръжка на Украйна поради обстоятелството, че съветските войски са по-добре въоръжени, акцентира изданието.

" Трябва да се активизираме в този момент и да подсигуряваме, че поддръжката ни е трайна ", съобщи Столтенберг, представен от журналистката Лара Джейкс в публикацията ѝ по тематиката в " Ню Йорк таймс ". Изданието обръща внимание на обстоятелството, че НАТО обмисля да поеме управлението на ръководената от Съединени американски щати контактна група, насочваща военната помощ за Украйна.

" Предложението е изправено пред няколко спънки, в това число дали всички страни членки ще се съгласят с измененията. Като цяло алиансът е обезпокоен от разколебаването на американската поддръжка за Киев. При продължаващия застой във връзка с новия пакет от американска помощ за Украйна (който още не е утвърден от Конгреса на САЩ) и при очертаващата се вероятност Доналд Тръмп да се завърне на президентския пост, алиансът е подготвен да поеме по-голям надзор върху военната поддръжка, изпращана на Украйна - роля, която Съединени американски щати играят през последните две години ", написа Лара Джейкс в " Ню Йорк таймс ".

Според информацията на " Ню Йорк таймс " през вчерашния ден в Брюксел се е обсъждало контактната група за защита на Украйна да премине под контрола на НАТО. Понастоящем тя се управлява от Съединени американски щати.

Изданието разяснява, че детайлностите към момента се прецизират, само че по думите на Столтенберг външните министри, които са се срещнали в Брюксел, са се съгласили да усилят надзора върху съгласуването на оръжейната помощ за Киев и военното образование на украинците. Според " Ню Йорк таймс " в случай че проектът се реализира, това ще бъде смяна в досегашния курс на НАТО, защото организацията е избягвала да се замеси по-пряко в спора в Украйна и да рискува сериозен боен отговор от страна на съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През 1975.

От друга страна изданието дефинира като несигурна вероятността " най-мощният член на НАТО - Съединени американски щати ", в последна сметка да се съгласи с мярка, която може да отслаби въздействието му.

Авторката на материала Лара Джейкс обаче акцентира, че съгласно Столтенберг мярката е нужна, с цел да се подсигурява, че Украйна ще може да разчита на НАТО за години напред във война, чийто край не се вижда в обозримо бъдеще. " Ню Йорк таймс " цитира и думите на генералния секретар в централата на НАТО в Брюксел: " На украинците не им липсва кураж - на тях им липсват муниции ". Изданието акцентира и изразеното от ръководителя на алианса неспокойствие на целия блок от забавянето на помощта на Съединени американски щати за Украйна в размер на 60 милиарда $, която републиканците от Конгреса стопират към този момент шест месеца.

Британският вестник " Гардиън " извежда на напред във времето мненията за разисквания фонд на НАТО за Украйна от 100 милиарда $, препоръчан от Столтенберг.

Запитан за този възможен фонд, полският външен министър Радослав Шикорски декларира: " Ние поддържаме напъните на генералния секретар. "

" Гардиън " цитира и министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок, съгласно която " е от значително значение досегашните механизми да прелеят в надеждни, дълготрайни структури ". Посочва се и апелът на външния министър и някогашен министър председател на Англия към съдружниците в НАТО да усилят разноските си за защита. " Най-важното нещо, което можем да създадем, с цел да сме сигурни, че този съюз ще продължи да пораства и да укрепва, е да подсигуряваме, че всички ние харчим над два % от нашия БВП за защита ", споделя Камерън, представен от " Гардиън ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР