Днес завърши тренировъчният лагер на българските полярници, първата група от

...
Днес завърши тренировъчният лагер на българските полярници, първата група от
Коментари Харесай

Завърши тренировъчният лагер на българските полярници

Днес приключи подготвителният лагер на българските полярници, първата група от които отпътува единствено след седмица за о. Ливингстън, заяви ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. Събитието се организира в учебно-научната база на Софийския университет в местността Гюлечица в Рила и приключи с изкачването на връх Мальовица. На него първо бяха показани идните работи, които ще се правят по логистичното застраховане въз основата, ремонтните действия и градежа на нова постройка-гараж за високопроходимата машина Маниту, която е въз основата от предходната година. Предстои слагането на слънчеви панели на покривите на всички къщи, което ще ограничи извънредно доста потреблението на дизелово гориво за действието на българското населено място на Антарктида.

Основно внимание беше обърнато на научната стратегия, която ще е най-съществената част от идната експедиция. Ще бъде стартирано осъществяването на петгодишната Национална стратегия за полярни проучвания, призната с разпореждане на Министерски съвет.

Научните планове, които ще се създават тази година, ще включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични проучвания, както и действия по премерване на морското равнище в българския залив, обвързвано с измененията в климата и интензивното разтапяне на ледниците в региона на Западна Антарктида. На полярната ни база дружно с българските си сътрудници ще работят 9 задгранични учени - шест португалци, двама турци и един монголски откривател.

На 8 ноември президентът Румен Радев ще връчи на публична гала в Гербовата зала на Президентството националния трибагреник на участниците в 26-тата българска експедиция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР