Днес започва дарителска кампания за реставрацията на храма Свети Мина

...
Днес започва дарителска кампания за реставрацията на храма Свети Мина
Коментари Харесай

Кампания за събиране на средства за ремонт на столичния храм Свети Мина

Днес стартира дарителска акция за реставрацията на храма " Свети Мина " в столицата, оповестиха от администрация на регион " Слатина ". За най-спешните възстановителни действия са нужни 150 000 лева За цялостната реорганизация и реституция са нужни общо 900 хиляди лева

Кампанията се организира по самодейност на ръководителя на Сдружение „ Национална асоциация за профилактика на белодробни заболявания “ доктор София Ангелова, с дейната поддръжка на кмета на регион „ Слатина “ Георги Илиев, както и ръководителя на Сдружение „ За Слатина “ Любен Вуков. Кампанията ще продължи до края на май. На 31 май е очакван благотворителен концерт, в който ще вземат присъединяване редица известни български реализатори.

Храмът " Св. Мина " в регион „ Слатина “ е с вековна история. През 14 век издигнатият там манастир " Св. Троица " е опустошен, само че през 19 век благодарение на жителите от тогавашното село „ Слатина “ църквата „ Св. Троица “ е възобновена. По-късно храмът е преименуван на " Св. Терапонтий Сердикийски “ в чест на светеца, изгубил живота си на това място, поради отвод да съобщи вярата си. През 1955 година църквата е оповестена за монумент на културата, а три години по-късно е преименувана и през днешния ден носи името на свети великомъченик Мина. През 1989 година храмът е приет и за архитектурно-художествен монумент, написа Българска телеграфна агенция.

Столичният регион „ Слатина “ е един от 24-те административни региона на Столична община и включва кварталите „ Слатина “, „ Христо Ботев “, „ Христо Смирненски “, „ Редута “, „ Гео Милев “ и част от „ Яворов “. Населението на региона е близо 75 хиляди души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР