Днес започна мюсюлманският празник Рамазан Байрам. Настъпването му беше възвестено

...
Днес започна мюсюлманският празник Рамазан Байрам. Настъпването му беше възвестено
Коментари Харесай

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Днес стартира мюсюлманският празник Рамазан Байрам. Настъпването му беше възвестено рано тази заран във всички джамии у нас с огромна молитва. На днешния ден на особена респект е тъпанджията, който е будил хората по време на постите.

За мюсюлманите Рамазан Байрам е ден на амнистия и съпричастност. Освен за празнуване това е и време за равносметка, споделят вярващите. Орхан от село Комунига е един от локалните тъпанджии. Притеснява се да приказва и по тази причина му оказва помощ кметът на селото.

"Почваме от последните къщи на селото и до центъра слизаме поетапно - един час почти. Песните, които пеем, са доста хубави, не с цел да дразним хората, а да ги будим. Не са длъжни да им дават, от сърце каквото им пристигна ".

Дни преди Байрама в региона на Кърджали от Турция дойдоха наши изселници, с цел да изкарат празника със своите близки. Честванията не престават три дни, през които се разменят гостувания, а на трапезата непроменяемо участва саралия.

Мелиха Хюсеинова от село Венец разяснява:

"В този празник има един набожен налог за тях. Всички хора, които имат освен това от толкоз, колкото е належащо за неговия живот, би трябвало една четиридесета част да раздаде на бедните и във тип на пари, и във тип на артикули ".

Президентът Румен Радев поздравява представителите на мюсюлманското вероизповедание в страната по случай настъпването на празника Рамазан Байрам, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Пожелавам от сърце домовете и околните Ви да бъдат благословени със здраве, благоденствие и благополучие “, декларира в приветствието си президентът.

„ Нека дружно като народ да продължим да отстояваме мира, състраданието и солидарността с всички, нуждаещи се от поддръжка. Защото това е пътят за спасението освен на днешните генерации, а и на човечеството “, се споделя още в приветствието на президента до представителите на мюсюлманското вероизповедание в България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР