Днес започна един от двата най-големи мюсюлмански празници Рамазан Байрам.

...
Днес започна един от двата най-големи мюсюлмански празници Рамазан Байрам.
Коментари Харесай

Областният управител Анатоли Станев отправи поздравления към мюсюлманската общност в Русе и региона

Днес стартира един от двата най-големи мюсюлмански празници Рамазан Байрам. С него се поставя края на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, по време на който вярващитепостят. По този мотив регионалният шеф на Русе Анатоли Станев насочи поздравления към мюсюлманската общественост в Русе и района. Той пожелава на мюсюлманите в региона здраве, благополучие и шанс. „ Отговорността посред ни и положителните човешки взаимоотношения са в основата на същински постоянното общество.Нека на този ден си създадем равносметка за постъпките си и да преосмислим още веднъж същински значимите неща в живота, а точно силата да бъдем единни и да оказваме помощ на нуждаещите се “, се споделя в написаното от Станев. Областният шеф показва още увереността си, че Русе ще продължи да бъде образец за приемливост и почитание сред религиите и културите.

За месец Рамадан се има вяра, че тогава душите на покойниците са пуснати на независимост, поради което дамите раздават пари и храна (мекици, сутляш, сладки неща). В навечерието на байрама или в самия ден на празника се раздава лепта (зекят) на бедните.

На този празник се събират близки и познати, а младите желаят амнистия от възрастните.

По последни данни от преброяването с мюсюлманско изповедание са малко над 13% от жителите на района или 25514 души от общо 193483. Най-голям е делът на изповядващите исляма в община Ветово – над 56% от живеещите там.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР