Днес за православните християни е Неделя Месопустна, наричана още Неделята

...
Днес за православните християни е Неделя Месопустна, наричана още Неделята
Коментари Харесай

Неделя Месопустна е

Днес за православните християни е Неделя Месопустна, наричана още Неделята на Страшния Съд.

В православния календар тя се отбелязва 8 седмици преди Възкресение Христово.

По време на богослужението в третата подготвителна неделя за Великия пост православната черква напомня картината на Страшния съд. И по този начин ни приканва да проверим себе си, споделя отец Божидар от столичния храм „ Въздвижение на Св. Кръст Господен “:

„ Дойдете, Вие, благословените на Отца ми, наследете царството, приготвено Вам от творение мира “ – в Евангелие от Матей 25 глава ги чуваме тези думи. И по този начин по опция да се върнем към самата вътрешност на това обучение, което Бог ни даде – любовта. Господ разказва всичко това в притчата за Страшния съд, с цел да можем да разберем кой е пътят на Спасението. Затова вярата и духовния опит, това са действителното благосъстояние на индивида – съкрушението, покаянието, търсенето на Бога, това са нашият път към Спасението и във всеки човек да виждаме Христос, а той споделя, нова заповед ви давам – да любите един другиго. Как  Ви възлюбих, да любите и вие един другиго, т.е. до дъно “.

На неделя Месопустна православната черква служи света литургия, алегорично изобразяваща значими моменти от земния живот на Христос.  Денят се назовава още Месни Заговезни поради обичайна вечеря с месни ястия.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР