Днес за първи път Българската православна църква ще почете прославлението

...
Днес за първи път Българската православна църква ще почете прославлението
Коментари Харесай

За първи път: БПЦ почита прославието на мощите на Св. патриарх Евтимий

Днес за първи път Българската православна черква ще уважи прославлението на мощите на Свети патриарх Евтимий Търновски, откакто реликвата беше приета за достоверна от Светия Синод. Тържествената литургия ще бъде отслужена в Бачковския манастир от Пловдивския митрополит Николай в съслужение със Старозагорския митрополит Киприан и Доростолския митрополит Яков.

С празничен Водосвет в новостроящия се храм " Св. Патриарх Евтимий " в столичния квартал " Люлин " ще бъде почетена паметта на светеца, който е един от най-големите покровители на българския народ и литератор.

" Храмът, наричан е на този български светец, който е настойник на България по време на най-тъмния интервал - рухването под османска власт. Храмът е може би най-големият, който се строи през последните 30-40 години в България, с 1800 квадратни метра разгърната повърхност, което го прави- по-голям от " Света Неделя ". Свети Патриарх Евтимий Търновски е една знакова фигура в българската история, нравствен лидер и в същото време се трансформира и във боен лидер на Второто Българско царство. Ние се опираме на този светец да бъде и бранител на българския жанр в това преломно време ", изясни Атанас Димитров, член на църковното настоятелство.

Храмът " Св. Патриарх Евтимий " се построява напълно с дарителски средства. До момента той е на стадий груп стоеж, излети са основите, построен е подземният етаж и първата плоча. Купени са и единайссетте камбани. За довеждане докрай на грубия градеж са нужни към 700 хиляди лв.. Благотворителната акция продължава и сега.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР