Днес вмраморното фоайе на парламентаще бъде откритаизложбаВрачанските къщи - нестихващо

...
Днес вмраморното фоайе на парламентаще бъде откритаизложбаВрачанските къщи - нестихващо
Коментари Харесай

Експозиция на Врачанските къщи се открива днес в парламента

Днес вмраморното предверие на парламентаще бъде откритаизложба " Врачанските къщи - нестихващо достойнство ".

Експозицията, която показва20 старинни здания, строени след Освобождението до 9 септември 1944 година, във Враца, има за цел да насочи вниманието на народните представители към проблемите на архитектурното завещание.

Изложбата е дело на съдружие " Врачанските къщи ", което от няколко години работи интензивно за разпространение му. От сдружението са подготвили ивнесли в Народното събрание оферти за смяна в Закона за културното завещание.Поканата за експозицията е на народния представител от Враца Деница Симеонова.



" Това, което в действителност пази сдружението " Врачанските къщи ", а точно монументи на културата, които са частна благосъстоятелност. Тази част в настоящия закон ощетява притежателите, защото се разгръща от чл.70 до чл.76, от които пет от членовете са за отговорностите на тези притежатели и единствено един член дава едни леки насърчителни ограничения. Това нещо е затруднило притежателите по цяла България на такива къщи. Сега законът за културното завещание е отворен за промени и допълнения. Ние сме внесли нашите 3 оферти, те са отработени със експерти в региона ", разяснява председатеят на Врачанското съдружие Светла Буюклийска. Тя добави, че едното предложение е обвързвано с бавната процедура на координиране на планове: " Знаете, че една къща - монумент на културата би трябвало да се създаде със специфичен план и да бъде одобрен в института за културно завещание. Там постоянно е имало проблеми и утежняване с години до момента в който надали не, къщите рухнат. "

В дневния ред на Народното събрание следва смяна в Закона за културното завещание и от врачанското съдружие имат какво да кажат по тематиката.

Изложбата с фотографии " Врачанските къщи - нестихващо достойнство " беше финансирана през 2021 година от Фонд " Култура " при Община Враца. С признателност към общинските съветници, които гласоподаваха и плана на сдружението беше финансиран. Жителите и гостите на Враца имаха опцията да прегледат изложбата във фоайето на Читалище " Развитие - 1869 " - Враца.



Към изложбата в Народното събрание ще бъдат присъединени и табла със фотоси и биографични данни за живота и активността на врачанина арх. Петър Дограмаджиев.

Акцент при откриването на изложбата ще бъдат трите оферти на съдружие " Врачанските къщи " за промени на Закона за културното завещание (ЗКН).

Откриването на изложбата е планувано за 12,00 часа на 17 януари 2024 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР