Днес възстановяваме дейността на група Охрана на държавната граница към

...
Днес възстановяваме дейността на група Охрана на държавната граница към
Коментари Харесай

Шефът на МВР: Възстановяваме полицейските управления в пограничните райони

Днес възвръщаме активността на група " Охрана на държавната граница " към Гранично полицейско ръководство - Калотина. Структурата ще дава отговор за наблюдението и защитата на българо-сръбската граница в региона на града, разяснява министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 
 
Той изясни, че със заповед до няколко дни ще проработи действително и Районното ръководство - Годеч, сега полицейските чиновници минават процедура по преназначаване, а за ремонт на постройката ще бъде потърсено подпомагане от общината.  
 
Министър Стоянов напомни, че граничните полицейски ръководства и групи за защита на границата, както и полицейските ръководства в пограничните региони бяха закрити със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи под претекст за осъществяване на промяна в системата. районно управление (на МВР) - Годеч бе преструктурирано на полицейски сектор. 
 
" Абсолютно всички те ще бъдат възобновени. Това беше една от задачите, която си поставихме и през днешния ден към този момент изпълняваме ", съобщи изрично вътрешният министър. 
 
 Калин Стоянов съобщи, че е подготвен да остане на поста си и след ротацията, в случай че се вземе такова решение.
Със заповед от 19.01.2024 година възвръща активността си 02 група " Охрана на държавната граница " към Гранично полицейско ръководство - Калотина. Тази конструкция ще дава отговор за наблюдението и защитата на българо-сръбската граница в региона на град Годеч.

През 2010 година ГПУ – Годеч е преструктурирано във 02 група " Охрана на държавната граница " към ГПУ-Калотина. До 2020 година активността по наблюдаване на държавната граница е реализирана от две групи със две независими зони за отговорност от българо-сръбската граница, надлежно 01 група с дължина 28 км (Калотина) и 02 група с дължина 22 км (Годеч).

Със заповед от 03.08.2020 година двете групи са съкратени и обединени в една, ситуирана в административната постройка на ГПУ - Калотина. При лъчение на граничен полицейски наряд в региона на град Годеч, чиновниците биваха инструктирани в ГПУ - Калотина, след което тръгваха по разпоредения маршрут. При тази организация се създаваха предпоставки за осъществяване на престъпления, свързани основно с нелегално секване на държавната граница.
 
След изработен разбор на оперативната конюнктура в зоната за отговорност на ГПУ - Калотина и нужните дейности за възстановяване на организацията и усъвършенстване на работата по наблюдаване на държавната граница, е направено предложение през септември 2023 година, въз основа на което министър Стоянов подписва заповед за възобновяване на структурата в град Годеч.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР