Днес в УМБАЛ Св. Марина“ - Варна се проведе Ден

...
Днес в УМБАЛ Св. Марина“ - Варна се проведе Ден
Коментари Харесай

В УМБАЛ„Св. Марина“-Варна се проведе ден на отворените врати в центъра за роботизирана хирургия

Днес в УМБАЛ „ Св. Марина “ - Варна се организира Ден на отворените порти в Центъра за роботизирана хирургия към Катедра „ Обща и оперативна хирургия “ в МУ-Варна и проява на първата във Варна роботизирана система Da Vinci Хi.

Центърът за роботизирана хирургия е основан по план съфинансиран от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ и Европейски фонд за районно развиване. Работата му е ориентирана към диагностика и лекуване на необятен набор хирургични болести в региона на храносмилателния тракт, органите на коремната празнина, урологична и гръдна хирургия и други, като се ползват сполучливо и пълноценно актуалните способи в научноизследователската активност, в клиничната процедура и в образованието на студенти.

С неговото пускане на територията на Североизточна България се дава опция за отдалечен достъп на повече експерти от разнообразни специалности, които да правят взаимно лапароскопски интервенции.

В УМБАЛ „ Св. Марина “- Варна е конфигуриран последният модел четвърта генерация робот Da Vinci Xi. Това е най-модерната и най – напреднала компютърно асистирана технология за минимално инвазивни интервенции в България, която разрешава да се употребяват последните поколения хирургичен инструментариум, посредством който се правят извънредно елегантни и щадящи пациента интервенции.

По този метод се подсигурява неговото бързо възобновяване с минимална контузия, болежка и следоперативен надзор, както и снижен риск от инфекции и по – добър козметичен резултат. Роботизираната хирургическа система Da Vinci Xi дава трансформация, която разрешава достъп до всички коремни квадранти без потребност от позициониране и репозициониране. Той е екипиран с четири преносими ръце, осигуряващи едновременен достъп до четири работни квадранта. Предимство на системата Da Vinci Xi е и съществуването на тъчпад и гласов помощник.

Първата робот-асистирана хирургична намеса бе осъществена от проф. доктор Красимир Иванов. МУ-Варна и УМБАЛ „ Св. Марина “- Варна приготвят 4 екипа, които са в положение да правят целия набор хирургични интервенции в региона на коремната хирургия и урологията.

Системата е оборудвана с вградени симулатори, посредством които младите хирурзи ще упражняват и получават нужните умения. Екипите, ръководени от Ректора на МУ-Варна проф. доктор Красимир Иванов, са минали образование във водещи европейски клиники и имат упоритостта да се трансфорат в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия.

Възможностите на роботизираната система Da Vinci Хi бяха показани пред обществеността по време на отворените порти от проф. доктор Никола Колев, началник на Катедра „ Обща и оперативна хирургия “ към МУ-Варна, доктор Ростислав Маринов от Клиниката по урология в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна и доктор Мартин Караманлиев от МУ-Плевен. По-късно всички участваха на проява в Центъра за роботизирана хирургия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР