Днес в Уестминстърското абаство в Лондон ще се проведе коронацията

...
Днес в Уестминстърското абаство в Лондон ще се проведе коронацията
Коментари Харесай

Вижте най-интересните факти преди първата коронация във Великобритания през XXI-ри век

Днес в Уестминстърското абаство в Лондон ще се организира коронацията на новия крал на Англия Чарлз III. Той наследи короната от своята майка Елизабет II, която умря на 8 септември 2022г. Елизабет беше вторият най-дълго управлявал държател в Европа след френския крал Луи XVI. 
Прочетете още
Ето и най-интересните обстоятелства преди коронацията: 

- Чарлз III е най-възрастният крал на Англия, който се възкачва на престола. В момента той е на 74 години, а през ноември ще навърши 75. 

- Чарлз е и най-дълго чакалият престолонаследник за короната. 

- Пълното име на новия крал на Англия е Чарлз Филип Артър Джордж.

- Това е първата коронация във Англия за ХХI-ри век.

- Церемонията по коронацията ще се организира в Уестминстърското абатство. Това е най-важната черква в Англия и е мястото на британските коронации повече от 900 години. Абатството е формалната кралска черква за двореца Уестминстър и като такова е грандиозно място за всички огромни кралски церемонии, в това число коронации, сватби и погребения. 

- Първият коронясан държател е Уилям Завоевателя през 1066г. 

- Кралският престол в абатство е на повече от 700г. 



- На церемонията ще участват единствено 2000 подбрани особено посетители. Поканите са особено направени и връщат към Средновековна Англия. На коронацията на Елизабет II участват доста повече цели 8000 души. 

- Официалната храна за коронацията ще бъде коронационен киш с органични яйца, спанак, фасул и естрагон, основан от кралския готвач Марк Фланаган. 

- Предишната коронация е на Елизабет II, която се състои на 2 юни 1953г. 

- Майката на Чарлз е Елизабет е безспорен рекордьор с съвсем 70 години на трона. Никой различен държател не е бил на трона на Англия толкоз дълго време. 

- Името Чарлз се употребява за трети път от крал на страната. До момента обаче то не донесло нищо хубаво. Чарлз I е първият и единствен крал, който е бил екзекутиран. Това става по време на Английската гражданска война. Един от неговите синове Чарлз II поема страната в доста тежък миг и непрекъснато има проблеми при неговото ръководство, в това число и войни. Той умира на 6 февруари 1685 година след затруднения от удар, само че няма законни деца, а най-голямото му извънбрачно дете – Джеймс Скот, херцог Монмът, прави опит след гибелта му да стане крал на Англия и е екзекутиран по заповед на чичо си Джеймс II, брат на Чарлз.



- Наследник на Чарлз III е принцът на Уелс - Уилям. 

- Чарлз е измежду кралете на Англия, които са били разведени. Неговата първа брачна половинка е принцеса Даяна, която умира в автомобилна злополука след развода им. 

- Плановете за коронацията са под кодово име " Операция Златно кълбо " и много неща от церемонията се пазят в загадка. 

- Парите за коронацията се заплащат от държавното управление. Все още не е ясно какъв брой ще коства цялата гала, а предходната през 1953г. е коствала 46 милиона лири в днешни пари. 

- Служебният министър председател Гълъб Донев ще съставлява България на коронацията на Чарлз III. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР