Днес в село Краново, община Кайнарджа предстои официалното откриване на

...
Днес в село Краново, община Кайнарджа предстои официалното откриване на
Коментари Харесай

Нова екопътека „Крановски скален лабиринт“ в Крайдунавска Добруджа

Днес в село Краново, община Кайнарджа следва формалното разкриване на екопътека „ Крановски скален лабиринт “ . Пътеката е основана от Българската асоциация за селски и екологичен туризъм и е подкрепена от община Кайнарджа, както и от представители на локалния бизнес.

Това е следващата устроена екопътека в Крайдунавска Добруджа , откакто преди към 15 години сходна бе направена към светилището на Залмоксис при с. Стрелково.

Сегашната облага, представляваща 3-километров маршрут на две равнища, ситуирана на десния бряг на Суха река , до сами румънската граница, и се чака да стане модел за асимилиране на естественото завещание за потребностите на екологичния туризъм.
 Крановски скален лабиринт

Сухата река е имала непрекъснато течение до преди стотина години. Пресъхнала е в междинната и долната си част, поради изсичане на близките гори. Около нея има колония от скални отшелнически обители , датирани от късната древност и учените ги дефинират като най-старите в Европа.

Осъществяването на планът „ Крановски скален лабиринт “ е първа стъпка към създаване на предстоящ ландшафтен парк, включващ и други туристически пътеки по поречието на Суха река, описа Николай Панайотов, изпълнителен шеф на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм.

 Крановски скален лабиринт

Според Николай Панайотов капацитетът на Добруджа е изобилен и е опция за възкръсване на бизнеса в района посредством отваряне на къщи за посетители, заведения за хранене, магазини и потреблението на „ Летище Кайнарджа “, намиращо се на двайсетина километра от Силистра, за туристически обиколки по въздух.

Самият маршрут е маркиран и стартира от центъра на селото. Има карти и табели, които указват посоката и забележителностите.

Авторите на плана насочат покана към туроператорите, които търсят по какъв начин да разнообразят стратегиите си, да извърнат внимание на новата екопътека и да я включат като туристически артикул.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР