„Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост,

...
„Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост,
Коментари Харесай

Путин: Писмеността дойде при нас от македонската земя

„ Днес в Русия е заветен ден, Денят на славянската книжовност, а писмеността е пристигнала при нас точно от македонските земи “. Това написаха като привет в „ Туитър “ към Северна Македония от съветското посолство в Скопие, като се твърди, че думите са персонално на съветския президент Владимир Путин, съобщи bTV.

„ Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се празнува като народен празник “, написа още в приветствието. Публикацията в обществената мрежа провокира полюсни реакции – от признателност към „ братския съветски народ”, през нападки към Москва до обидни мнения за българите. Остра позиция зае и българският евродепутат от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, който дефинира изказванията като неистина.

„ Ето това в една от най-позорните Ви фалшификации. И най-жалката. Писмеността и православието са пренесени в днешна Русия от България. И това е реалност. "Македонската " писменост е основана дружно с македонската нация в Москва през 1945та година. А лъжите са същински срам. Засрамете се “, написа Джамбазки в отговор на обявата на съветското посолство в Северна Македония.

През 2017 година съветският държавен глава зае същата позиция. Тогава Путин беше декларирал по време на срещата си с тогавашния македонски президент Георги Иванов в Москва, че славянската книжовност идва в Русия от македонската земя. На страницата на съветските дипломати в „ Туитър “ последва и втора обява: „ Невъзможно е да се оцени смисъла на Светите Кирил и Методий за развиването на славянските езици, в това число съветския и македонския. Трудно е да си представим доста от най-големите благосъстояния на международната литература без писмеността, която употребяваме, с помощта на солунските братя, се споделя в втора обява на съветското посолство в районен съд Македония “.

Темата за произхода на славянската книжовност беше коментирана по време на съвещанията на Съвместната комисия сред България и Северна Македония. До консенсус не се стигна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР