Днес в Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени серийните

...
Днес в Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени серийните
Коментари Харесай

Експерт: За ЦИК машинното гласуване не съществува, то е само едно досадно мероприятие

Днес в Министерството на електронното ръководство ще бъдат изтеглени серийните номера на машините за гласоподаване, които ще преминат през развой на засвидетелствуване. Целта е да има по-голяма бистрота на процеса. Жребият ще е обществен. ЦИК обаче няма да участва. ЦИК не почита тези процеси, съобщи пред БНР Ясен Танев, IT специалист. 

" За ЦИК машинното гласоподаване не съществува, то е единствено едно досадно мероприятие. ЦИК не харесва машините. Когато не взимате решения и не участвате в събития, ви се постанова да коментирате малко неща "

Ясен Танев изясни и методиката за инспекция на машините.

" Тя съставлява поредност от дейности, които ще извърши Българският институт по стандартизация. Той ще направи инспекция по документи. Три машини  ще останат в Министерството на електронното ръководство, което ще получи апаратура на софтуера и ще го ревизира за пропуски и неточности ".

В момента машината е нищо, счита Танев.  " Тя е писалка, с която се попълня хартиена бюлетина, която се пуска в кутия за гласоподаване. Нямаме към този момент преброяване, протоколи и валидация на резултатите. Не би трябвало да се тормозим от операция на изборите през машините. Дори няма да има по две машини в по-големите секции ".

Ясен Танев обаче е твърдо решен да гласоподава с машина.  " Това е пътят към модерна страна и присъединяване в изборите. "

Експертът изясни, че  по Член 213а  се удостоверяват машините от Министерството на електронното ръководство. 

" Достъп до всички софтуери от процеса на гласоподаване се дава от ЦИК по Член 213б. Партиите би трябвало да изискат от ЦИК да им даде достъп до тях, а не да го желаят от Министерството на електронното ръководство. ЦИК би трябвало да реши кой код по кое време да даде ".

Задачата по осъществяване на видеонаблюдение е голямо предизвикателство за Информационно обслужване, изясни още Танев.  " Те работят непрекъснато. Рискът дали ще смогнат хората е по-голям от риска дали ще смогнат устройствата. Дадоха им 1 месец да напишат голяма система, да я конфигурират и да я защитят "

Информационно обслужване се приготвя за офанзиви, счита специалистът. 

" Очаквам хора и ползи в и отвън България да употребяват способи да компрометират имидж и да основават турболентност покорай изборите. Така ще могат да се реализиран други цели и да се дискредитира концепцията, че има смисъл да се гласоподава "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР