Днес в Карлово тържествено бе отбелязана 140-та годишнина от избора

...
Днес в Карлово тържествено бе отбелязана 140-та годишнина от избора
Коментари Харесай

Карлово отбеляза 140 години от избора на Първи градски съвет

Днес в Карлово тържествено бе маркирана 140-та годишнина от избора на Първия в България градски съвет, образуван след Освобождението. За негов ръководител е определен Васил Караиванов – първи братовчед и съмишленик на Васил Левски. Така, единствено няколко дни след освобождението си, в град Карлово се слага началото на независимо общинско ръководство и градът се трансформира в административен център на Стремската котловина.

Тържественото отбелязване на годишнината стартира в храм „ Свети Николай “, мястото където е определен Първия градски съвет, със света литургия, отслужена от архиерейския наместник отец Марко Тодоров. Пред паметната плоча сложена в предверието на храма, която отбелязва началото на градското самоуправление, кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов, ръководителят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, народния представител Веска Ненчева, общински съветници и ръководители и членове на Общински съвет Карлово по време на най-новата история на общинското ръководство, наследници на Васил Караиванов и жители сервираха цветя.

Тържественото шествие, предвождано от военния оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, мина през родната къща на Васил Караиванов, където неговият правоприемник - Васил, рецитира стихотворение, отдадено на Васил Левски. В центъра на град Карлово – пред паметника на първия ръководител на градския съвет – Васил Караиванов бяха поднесени венци и цветя.

Отбелязването на годишнината продължи в зала „ Васил Караиванов “ на община Карлово, с тържествена сесия на Общински съвет Карлово. Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов поздрави общинските съветници и всички присъстващи в залата.

В своето слово той сподели: „ Тези почтени наши съграждани, тези наши предшественици би трябвало да ги загатваме по-често, освен на 16 януари, а по всички вероятни мотиви, с цел да е ясно, че историята на нашия град е хилядолетна, че историята на нашия град е славна и че би трябвало да има приемственост… Нашата независимост и възобновяване на държавността е плод на битки – десетилетни и столетни, плод на хиляди жертви, плод на жадност за независимост, плод на осъзната жадност за просвета и обучение. Възстановяването на държавността нямаше да бъде действителност и допустимо в случай че не съществуваха българските общини по времето, когато нямаше страна и вътрешната революционна организация с комитетите, които сътвори нашия популярен съгражданин – Апостола на Българската независимост. Това в никакъв случай не би трябвало да го забравяме и в ден като днешния постоянно би трябвало да си го припомняме! “

Специални поздрави към всички присъстващи в залата насочиха децата от вокална група „ Карловойс “ – с началник Анита Илиева, Мариана Караиванова – родственичка на Васил Караиванов, Мария Деянова – шеф на Исторически музей Карлово, Веска Ненчева – депутат от 44-тото Народно събрание, полковник Станимир Христов – Началник щаб на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Председателят на Общински съвет Карлово Теодор Шойлеков закри тържествената сесия с прочувствена тирада, в която той цитира изречението: „ Нека думите да се трансфорат в каузи “.

тагове Карлово Първи градски съвет честване  Карлово означи 140 години от избора на Първи градски съвет  Карлово означи 140 години от избора на Първи градски съвет  Карлово означи 140 години от избора на Първи градски съвет
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР