Днес в Истанбулския съд за тежки престъпления започва делото срещу

...
Днес в Истанбулския съд за тежки престъпления започва делото срещу
Коментари Харесай

В Истанбул започва делото срещу терористите от Нова година

Днес в Истанбулския съд за тежки закононарушения стартира делото против причинителите на ужасяващия атентат в новогодишната нощ - терористичното нахлуване в клуб " Рейна ", при което бяха убити 39 души, а над 100 души бяха ранени. Сред потърпевшите беше и българката Нурай Алиосман, която живее в Норвегия.

Главният обвиняем е Абдулкадир Машарипов, хванат от турската полиция след близо едномесечно търсене. Заедно с него пред съда през днешния ден ще бъдат изправени още 56 души. От съображения за сигурност делото ще се гледа в правосъдната зала на пандиза " Силиври " край Истанбул.

Общо 122 души, от които 60 чужденци са призовани като потърпевши и обвинители. Обвинението желае за Машарипов 40 пъти пожизнен затвор при усложнени условия. 40 доживотни присъди при усложнени условия се желаят за Илияс Машарипов, Абдурраф Серт, Али Джамел Мохамед и за брачната половинка на Машарипов Зарина Нурулаева.

За другите подсъдими също се желаят общо към 2370 години затвор. Според обвинителния акт оръжията и употребяваните при терористичния акт експлозиви са били импортирани малко преди нападението чрез разнообразни кафези на " Ислямска страна ".

След нападението в турската полиция са постъпили над 2000 сигнала. При подхванатите от турската полиция интервенции са били хванати 642 души, всичките чужденци, които са били екстрадирани. Според обвиняването всички терористи от " Ислямска страна " са употребявали кодови имена.

Фотогалерия: Нападение в Истанбул помрачи посрещането на Нова година >

След като бе хванат в апартамент в квартал " Есенюрт ", където се укривал, при разпита Машарипов признал, че е член на на терористичната формация и е пристигнал в Истанбул от Сирия, с цел да " отмъсти на християните на техния максимален празник ", отбелязван от тях на Нова година по традиция на площада Таксим. Поради засиленото полицейско наличие обаче, той не съумял да отиде на Таксим, върнал се и направил нападението в " Рейна "./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР