Днес в Банско завърши тридневната работната среща с участието на

...
Днес в Банско завърши тридневната работната среща с участието на
Коментари Харесай

БАН разработва иновативен модел за подобряване на двигателните и социалните умения на деца със специфични потребности

Днес в Банско приключи тридневната работната среща с присъединяване на Института по редовно инженерство и роботика към Българска академия на науките, Университета в Ставангер, Норвегия и Югозападния Университет „ Н. Рилски ” – Благоевград, Дневен център за деца с увреждания “Здравец ”- град Банско и Дневен център за деца и младежи с увреждания “Символ на любовта ” – град Гоце Делчев.

На срещата бяха показани резултатите от плана „ Методологии и технологии за повишение на двигателните и обществени умения на деца с проблеми в развиването ” , чиято цел е да създаде и вкара новаторски модел, който обезпечава опция на децата със характерни потребности посредством игра да подобрят двигателните си умения и обществени контакти.  Проектът показва научни благоприятни условия за адаптиране на определени компютърни игри към потребностите на децата с двигателни и обществени нарушавания посредством внедряване на компютъризирани технологии за различаване на придвижвания на разнообразни елементи от тялото. Пример за това е потреблението на жестов интерфейс при деца с минимални физически умения на ръцете, като по този метод се развиват уменията за обществени контакти сред децата вследствие на шерването на общо място за игра. Атрактивността на такива игри, в които придвижванията на части от тялото са интерфейс към играта и достъпността им освен в образователна, само че и в фамилна среда, стимулира и ангажира физическата интензивност на децата. Компютърните игри и интерактивните сюжети с хуманоидни и нехуманоидни роботи са скъпи с това, че при тях има доста придвижване и работа с действителни предмети, описват специалистите.

 В срещата участваха създалите игрите учени, студенти, преподаватели и ресурсни учители от Благоевград, представители на регионалната организация „ Социално подкрепяне и протекция на детето “ в Благоевград, „ Комисия за децата, младежта и спорта “ към Столична огромна община, родители на деца със специфични просветителни потребности и практикуващи логопеди, специфични педагози и психолози от Дневен център „ Здравец ” в Банско и ДЦ „ Символ на любовта ” в гр. Гоце Делчев.

Координаторът на плана доцент доктор Анна Лекова, началник секция „ Интерактивна роботика “ в Института по редовно инженерство и роботика – Българска академия на науките, споделя: „ Вярвам, че въз основа на резултатите от плана ще успеем да изградим новаторска визия за играта и фундаменталната й роля за физическото, когнитивното, прочувствено и обществено развиване на всяко едно дете.  Проектът продължи 16 месеца, по него работи екип от 21 специалисти и практикуващи в региона на инженерните, медико-социалните и педагого-психологическите науки. За интервала проектирахме, разработихме и тествахме компютърни игри на огромен екран, при които подкрепяме децата да играят посредством жестове, както и интерактивни игри с хуманоидни и нехуманоидни роботи за образование в двигателни  и обществени умения на деца със специални  потребности. За първи път в България бе въведен хуманоидният робот НАО за научаване на държания посредством реплика в тройна настройка дете-робот-терапевт. “

За плана „ Методологии и технологии за повишение на двигателните и обществени умения на деца с проблеми в развиването ”:

Проектът се реализира по Програма BG09 на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, мярка „ Проекти за междуинституционално съдействие ”. Ключовата му цел е да създаде и вкара новаторски модел, който ще усъвършенства развиването на децата с проблеми посредством технологии от роботиката и мехатрониката.

Проектът се осъществя от Института по редовно инженерство и роботика – Българска академия на науките, в партньорство с Университета в Ставангер, Норвегия и Югозападния Университет „ Н. Рилски ” – Благоевград, а присъединяване в него взеха Дневен център за деца с увреждания “Здравец ” в гр. Банско и Дневен център за деца и младежи с увреждания " Символ на любовта " в гр. Гоце Делчев.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР