Днес в 23:55 часа България излиза срещу Русия в бразилския

...
Днес в 23:55 часа България излиза срещу Русия в бразилския
Коментари Харесай

Николай Иванов: България никога не се е славела със стабилност

Днес в 23:55 часа България излиза против Русия в бразилския град Куяба в мача от Лигата на нациите. Воденият от Силвано Пранди отбор се намира едвам на 12-о място в класирането, само че от време на време сервира изненади, като успехите над Канада и (3:1) и Франция (3:2).

От авторитетното съветско издание “БИЗНЕС Online” се свързаха с някогашния капитан на националния тим на България Николай Иванов, който приказва пред Алмаз Хаиров .
- Николай, добър ден!

- В навечерието на срещата сред националните тимове на Русия и България в Лигата на народите бих желал да ви задам няколко въпроса като специалист.

- Видяхте ли съветския народен тим през 2019 година? Какво усещане остави?

- Наблюдавах няколко мача на млада Русия. Много нови и гладни за триумфи състезатели. Добра атмосфера, което е причина за спокойна работа. Определено имате капацитет за бъдещето.

 фотография:fivb.com

НА КОНСТАНТИНОВ МУ ПРЕЧЕХА ТРАВМИТЕ НА ЛИДЕРИТЕ НА ОТБОРА

- България в сегашната Лига на нациите победи такива мощни тимове като Франция и Канада, само че загуби от Португалия и Китай. Дали това е подценяване на съперника, липса на работа в екип или единствено на настоящето равнище на тима?

- България за жалост постоянно се е славела с неналичието на неизменност. Можем да победим най- положителните, само че също по този начин можем да загубим от непретенциозни тимове. В съответните срещи, това беше подценяване. На този стадий текучеството на състезателите не се отразява добре, към момента го няма синхрона сред новия треньор Силвано Пранди и играчите. От друга страна подобен тежък шампионат, не може да се изиграе със едни и същи състезатели.

- Кой състезател смятате за водач на сегашния български народен тим?

- Нашият тим разполага с положителни играчи. Определено Цветан Соколов е водача на този тим, от който се чака доста. Капитанът Виктор Йосифов и либерото Теодор Салпаров също са хора, които могат да поведат тима.

- Какво не се случи в българския народен тим при Пламен Константинов и какво може да даде 71-годишният Силвано Пранди на националния тим?

- Пламен води тима в продължение на четири години. За този интервал, България бе преследвана от травми на основни състезатели по време на огромните шампионати. Това, несъмнено повлия на резултатите на тима. Ние сме лимитирани от към избор на състезатели. Силвано Пранди е авторитетна персона и това е неговия най- огромен коз. Ще се опита да сплоти всички състезатели за една обща цел.

 фотография:fivb.com

- В олимпийската подготовка България ще играе с Египет, Пуерто Рико и Бразилия. Победата над Бразилия ще бъде знамение?

- Всички се надяваме на олимпийската подготовка във Варна, България да бъде в най- положителната спортна форма и да успее да се класира за Токио 2020. Ще бъде извънредно мъчно, само че не невероятно, по този начин считам.

- България взе по едно и също време два домашни стадии на Лигата на народите. Така че всеобхватният волейбол е търговски прелъстителен в страната?

- Така е, предходната година нямахме домашен шампионат, тази имаме два. От тази позиция, добра работа на нашата федерация в интернационален проект. В България обичат волейбола, той е единствения спорт, който се задържа в международния състезателен хайлайф, макар, че отстъпихме някое и друго място в класациите.

 фотография:fivb.com

СОКОЛОВ Е СВИКНАЛ ДА ИГРАЕ ПОД НАПРЕЖЕНИЕ
По едно време (преди шест-седем години) България се считаше за един от най-хубавите тимове в света. Сега тимът се бори да избави място в Лигата на народите. Какво може да изясни подобен спад? Смяна на поколенията? Липса на харизматични играчи? Липсата на добър треньор, към който е построен екипът?
- Така е, тогава България беше в челото на класирането. Смяната на поколенията е една от аргументите. И в този момент имаме положителни състезатели, само че очевидно това не е задоволително. Проблемът при нас е по- бездънен и е от управнически темперамент, съвсем постоянно се работи на парче, без тактика за бъдещето. Още повече разполагаме с лимитирани запаси, финансови, човешки.

- Български клуб е последният в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2011/12. Това беше вашият тим ЦСКА София. Защо националното състезание на България е толкоз едва?

- Националното ни състезание е на приблизително европейско равнище. Основната причина е, че всички по- положителни състезатели търсят развиване в чужбина за по- високо възнаграждение. За страдание статутът на българския волейболист не е доста висок, макар, че в последните 2-3 години се вижда напредък, притеглят се чужденци, появяват се нови спонсори.

- В последния български шампионат съветският разпределител Азизбек Исмаилов играеше за клуб Черно море. Имате ли мнение по въпроса? В Русия те едвам го познават.

- Той играеше в скромен тим. Помогна им да останат в лигата. Нямам съществени наблюдения върху него.

- Следващия сезон Тодор Скримов ( “Енисей”), Цветан Соколов ( “Зенит-Казан”) и Розалин Пенчев ( “Белогорие”) ще играят в Русия. Скримов към този момент беше прекарал един ослепителен сезон в Нова. Как оценявате вероятностите на Соколов и Пенчев? Какви са техните мощни и слаби страни?

- Това е добре, че български волейболисти ще играят в едно от най-силните шампионати в Европа. Скримов има опит в Русия и при него нещата ще са по-лесни. Соколов и Пенчев първоначално може да имат проблем с акомодацията, само че мисля,че бързо ще влязат в съветската реалност.

 фотография:fivb.com

Всички знаят качествата на Соколов, приключен играч, играл във водещи тимове напрегнат.

Розалин към момента търпи развиване, нека в Русия го направи. Силен на офанзива и сервис, би трябвало да добави на посрещане. В състезание където има доста положителни сервиращи, това ще му помогне да израсне.

Алмаз Хаиров, sport.business-gazeta.ru
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР