Днес в 16:48 ч. българско време космическият кораб “Драгън на

...
Днес в 16:48 ч. българско време космическият кораб “Драгън на
Коментари Харесай

УСПЕХ! Днес, на 19-ти март, космическият кораб Драгън се завърна на Земята!

Днес в 16:48 ч. българско време галактическият транспортен съд “Драгън ” на СпейсЕкс се завърна на Земята след наред приводняване в Тихия океан.

Над 2.4 тона потребен товар, включително отработени научни опити, дойдоха назад на нашата планета. Напомням още веднъж, че американският галактически транспортен съд “Драгън ” е единственият настоящ товарен галактически транспортен съд в света, който има способността да транспортира огромно количество потребен товар от космоса до Земята. Другият американски товарен транспортен съд “Сигнус ”, съветският транспортен съд “Прогрес ” и японският транспортен съд “Кунотори ” могат да извозват товари от Земята до космоса, само че не и назад – след полетите им биват натоварвани с отпадъци и изгарят в атмосферата. Пилотираният галактически транспортен съд “Союз ” има единствено лимитирани благоприятни условия за транспорт на товар.

“Днес ние казахме сбогом на Драгън ”, оповести в Туитър (източник) астронавтът на ЕКА Тома Песке, който към момента живее в космоса на борда на “Международната галактическа станция ”.

Мисията на този транспортен съд “Драгън ” беше популярна – когато той беше изстрелян на 19-ти февруари с ракета “Фолкън 9 ”, това бе първото политане от историческата стартова площадка 39А след пенсионирането на галактическите совалки. Напомням, че от същата тази площадка през 2011 година бе извършено финалното изстрелване на “Атлантис ” – последното изстрелване на совалка в историята на космонавтиката. Но предишното на 39А е даже още по-съществено – от площадката през 16 юли 1969 година е бил изстрелян галактическият транспортен съд “Аполо 11 ” с лунните астронавти Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. На фона на това славно минало Илон Мъск ще би трябвало да оправдае огромни упования – оттук нататък площадка 39А ще бъде употребена за потребностите на частната компания СпейсЕкс.

Мисията на одеве върналия се “Драгън ” беше повече от сполучлива. С кораба на Земята бяха прибрани резултатите от научни опити, които могат да доведат до рационализиране на лечебните проекти на ракови болести и мъчно зарастващи рани. В хода на задачата бе извършен и революционен опит за обслужване на изкуствени спътници и тяхното презареждане с гориво.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР