Днес в 16:38 ч. българско време от стартовата площадка 39А

...
Днес в 16:38 ч. българско време от стартовата площадка 39А
Коментари Харесай

УСПЕХ!!! СпейсЕкс изстреля за пръв път космически кораб от историческата лунна площадка на НАСА!

Днес в 16:38 ч. българско време от стартовата площадка 39А на галактическия център Кенеди излетя галактическата ракета на СпейсЕкс “Фолкън 9 ” с товарния галактически транспортен съд “Драгън ”.

Това бе първото изстрелване от тази стартова площадка след 8 юли 2011 година, когато от нея излетя последната галактическа совалка на НАСА  “Атлантис ” на задача STS-135. Но площадката 39А не е известна единствено с полетите на галактически совалки – тя е издигната през 60-те години на предишния век по времето на стратегия “Аполо ”. От същото място са изхвърчали първите хора, които са стъпвали на Луната!

Днес СпейсЕкс със своето първо изстрелване от 39А пое щафетата. Космическият транспортен съд “Драгън ” няма да лети до Луната, само че ще достави хранителни запаси за астронавтите на “Международната галактическа станция ”.

На борда на кораба пътуват общо 2 900 кг хранителни запаси. От тях 732 кг са теоретичен хардуер и опити, 296 кг такъми за астронавтите, 382 кг хардуер за американския сегмент на станцията, 22 кг хардуер за съветския сегмент (да, с американски галактически кораби се транспортират и съветски машини), 11 кг компютърни системи и 10 кг профилиран хардуер за осъществяване на галактически разходки.

Днешният транспортен съд “Драгън ” излетя в космоса в безпилотен режим, само че той напълно не е ненаселен. На борда пътуват 40 живи мишки. Тези “мишконавти ” ще бъдат употребявани, с цел да се учи заздравянето на костите и тъканите при контузии.

Освен сполучливото изстрелване би трябвало да бъде маркирано, че СпейсЕкс организира и сполучливо приземяване на първата степен на ракетата. Тя безпроблемно възпламени моторите си и кацна меко в Зона за кацане 1, намираща се наоколо до стартовата площадка. Това бе третото наред кацане на “Фолкън 9 ” върху суша.

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube Link)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР