Днес в 16:35 ч. българско време от космодрума на Блу

...
Днес в 16:35 ч. българско време от космодрума на Блу
Коментари Харесай

УСПЕХ! Частният американски кораб Ню Шепърд изведе в космоса 38 научни експеримента!

Днес в 16:35 ч. българско време от космодрума на Блу Ориджин в Западен Тексас излетя галактическата ракета “Ню Шепърд ”. Ракетата наред изведе в космоса по суборбитална траектория галактически транспортен съд, на борда на който пътуваха цели 38 опита. Общо 9 от тях се организираха по стратегия на НАСА, а 29 бяха частни. 

Предварителните данни демонстрират, че корабът е достигнал до височина 105 километра – т.е. над условната граница на Карман, която е един от критериите за обозначаване на лимита на земната атмосфера и началото на галактическото пространство.

След приключването на полета ракетата-носител се завърна наред на Земята след наново запалване на нейния мотор. Напомням на читателите, че Блу Ориджин е една от двете компании в Съединени американски щати (другата е СпейсЕкс), които имат ракети за многократна приложимост. Капсулата с опитите също кацна сполучливо чрез парашутна система.

Безпроблемното осъществяване на днешния полет е огромна крачка напред към реализирането на пилотирани задачи. Блу Ориджин удостовери, че към момента измежду проектите на компанията е дебютното пилотирано изстрелване да бъде извършено до края на актуалната 2019-та година. Така компанията на Джеф Безос може да се трансформира във втората компания, извела човек в космоса след приключването на програмата на НАСА “Космическа совалка ”. Напомням на читателите, че първата бе Върджин Галактик – пилотираният галактически транспортен съд “Юнити ” хвърча двукратно, през декември и през февруари, на две сполучливи задачи до галактическото пространство. 

Мнозина считат, че Блу Ориджин е прекомерно мудна компания, а нейният създател Джеф Безос не обича да прави прибързани ходове. Факт е обаче, че както Боинг, по този начин и СпейсЕкс се сблъскаха с механически проблеми и аномалии при тестванията на новите им галактически кораби. За разлика от тях може да наподобява, че Блу Ориджин се придвижва доста по-тромаво, само че триумфите на компанията са не просто безспорни, а и безаварийни. 

Май в действителност има аспект костенурката да изпревари заека. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР