Днес в 13:46 ч. българско време от космическия център Ванденберг

...
Днес в 13:46 ч. българско време от космическия център Ванденберг
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля SWOT, първата мисия за измерване на нивата на водните басейни в глобален мащаб

Днес в 13:46 ч. българско време от галактическия център Ванденберг в Калифорния излетя ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”. На борда на ракетата се намираше галактическата задача на НАСА и Френската галактическа организация SWOT, която първа по рода си ще може да мери равнищата на водните басейни в световен мащаб и ще е значим инструмент за оценката на следствията от световното стопляне.

За потребностите на полета беше употребена рециклирана първа степен под сериен номер “B1071 ”, като това бе шеста задача за нея. Преди това степента е служила за извеждането на две военни задачи на Съединени американски щати, сателит на Германия и две партиди “Старлинк ”. Днес “B1071 ” още веднъж си свърши работата безупречно и към 7.5 минути след старта степента извърши меко кацане върху площадката за кацане LZ-4, намираща се на територията на Ванденберг.

Мисия SWOT съставлява взаимен план сред НАСА и Френската галактическа организация (CNES). Проектът е подкрепят също по този начин от Канадската галактическа организация (CSA) и Британската галактическа организация.

Океаните съставляват най-големият контейнер на топлота и въглероден диоксид, които се преразпределят чрез океанските течения. Благодарение на океанската циркулация се реализира баланс на земния климат и по този метод се поддържа обитаемостта на нашата планета. Съществуващите задачи, които са отдадени върху наблюденията на Земята, са разкрили голям брой детайлности за връзките сред климата и международния океан, включително по какъв начин световното стопляне въздейства върху увеличението на равнището му. Датчиците на спътниците са измервали теченията, които са асоциирани с огромните топографски характерности и са следили по какъв начин те се трансформират трагично по времето на етапите Ел Ниньо и Ла Ниня.

Но основна част от океанското придвижване се случва при мащаби, които са прекомерно дребни, с цел да бъдат измерени с досегашната сателитна технология. Именно тук идва ролята на задачата SWOT. Маломащабните океански течения съдържат по-голямата част от силата, която зарежда разбъркването и превоза на водата – това са значими фактори, които би трябвало да се вземат поради при оценката на последствията от световното стопляне. Нещо повече, маломащабните течения и вихри са значими за процесите, които протичат наоколо до брега – било то корабната навигация, разсейването на замърсителите, бреговата ерозия.

Задачата на SWOT е:

Да мери океанските течения и вихри при мащаби, които са от порядъка на 20 километра. Да усъвършенства компютърното моделиране, което разчита на океанската циркулация, с цел да дефинира какви ще са бъдещите климатични условия Да подкрепи за по-доброто схващане на бреговите процеси, включително тези, свързани с рибовъдството, корабната навигация, ерозията и замърсяването.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР