Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на

...
Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на
Коментари Харесай

Сотир Цацаров с позиция след отнетия му достъп до класифицирана информация

" Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в постройката на КПКОНПИ , чиновници на ДАНС ми връчиха акт за лишаване на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на съображение... „ лицето е направило нарушаване на закона или на подзаконовите актове...в региона на отбраната на класифицираната информация “.

Актът за лишаване е подписан тази заран от заместник-председателя на ДАНС, в неявяване на ръководителя. Известно ми е, че това е станало след нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. "

Това написа в своя позиция пловдивчанинът Сотир Цацаров във връзка станалото към този момент известно лишаване на достъпа му.

Както е известно, министър председателят Петков (който е принципал на ДАНС) разгласи това персонално пред малките екрани. И за това Цацаров има забавен коментар:

" Кирил Петков разгласи отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „ провалил на контрола за надеждност “. 

И по съществото:

" Всъщност, инспекцията на ДАНС е почнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 година, известна като „ ЦУМ гейт “, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава разгласих своя позиция, в която посочих, че там от мен бе желано да упражня въздействие във връзка с инспекция, което отхвърлих. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил към този момент обсъждан от ДАНС през м. август предходната година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази заран. "

Цацаров, за чието идно отдръпване се разбра през вчерашния ден, декларира още, че отнеманто на достъпа му не е мотив да подаде оставка. И в случай че за Бойко Рашков днешните дейности били " предпочитание за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание от действителните проблеми, пред чието решение той самият е изправен. "

" Не съм разследван, нито съм се провалил на надзор за надеждност – всяко такова преждевременно изявление, направено за печелене на краткотрайни политически дивиденти, ще се окаже клюка.

Продължавам да извършвам отговорностите си като ръководител на КПКОНПИ , до приемане на оставката, която ще подам при започване на идната седмица в Народното събрание. Издал съм неотложно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се рапортуват единствено на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. "

Той обаче споделя, че ще нападна в съда акта на ДАНС и демонстрира... " откровено схващане " към натискания зам-председател на контрараузнавателната организация.

Пресцентърът на КПКОНПИ показва следната цялостна позиция на ръководителя на Комисията Сотир Цацаров :

Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в постройката на КПКОНПИ , чиновници на ДАНС ми връчиха акт за лишаване на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на съображение член 59 алинея 1 т. 2 от ЗЗКИ: „ лицето е направило нарушаване на закона или на подзаконовите актове по използването му, което е основало заплаха от пораждане или е довело до обилни вреди за ползите на страната, организациите или лицата в региона на отбраната на класифицираната информация “.

Актът за лишаване е подписан тази заран от заместник-председателя на ДАНС, в неявяване на ръководителя. Известно ми е, че това е станало след нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков разгласи отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „ провалил на контрола за надеждност “. Всъщност, инспекцията на ДАНС е почнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 година, известна като „ ЦУМ гейт “, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава разгласих своя позиция, в която показах, че там от мен бе желано да упражня въздействие във връзка с инспекция, което отхвърлих. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил към този момент обсъждан от ДАНС през м. август предходната година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази заран.

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е мотивът да подам оставка като ръководител на КПКОНПИ. Напротив, оповестеното през вчерашния ден мое желание е мотив за издаденото тази заран лишаване. Ясни са ми и аргументите за това – в случай че за министър Рашков те са свързани с готовност за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание от действителните проблеми, пред чието решение той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на надзор за надеждност – всяко такова преждевременно изявление, направено за печелене на краткотрайни политически дивиденти, ще се окаже клюка.

Продължавам да извършвам отговорностите си като ръководител на КПКОНПИ , до приемане на оставката, която ще подам при започване на идната седмица в Народното събрание. Издал съм неотложно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се рапортуват единствено на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението ми към чиновниците в организацията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев демонстрирам откровено схващане, с оглед извършения напън. Актът за лишаване ще бъде обжалван от мен по реда, очакван в закона. Както заявих, претекстовете за оставката ми ще бъдат оповестени, откакто тя бъде показана в Народното събрание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР