Днес в 12:42 ч. българско време от космическия център Кейп

...
Днес в 12:42 ч. българско време от космическия център Кейп
Коментари Харесай

Успех: Ракета Фолкън 9 изведе на път към МКС товарен кораб Драгън

Днес в 12:42 ч. българско време от галактическия център Кейп Канаверал излетя ракета “Фолкън 9 ” с товарен галактически транспортен съд “Драгън ”. Броени минути след излитането корабът се отдели сполучливо от горната степен на ракетата-носител и стартира независим полет към “Международната галактическа станция ”.

В рамките на днешния полет не се предвиждаше завръщането на първата степен на ракетата – освен това, това беше последният полет на разновидността “Блок 4 ” за потребностите на орбитална задача. Оттук насетне СпейсЕкс ще употребява единствено ракети от последната трансформация “Блок 5 ”. Тази трансформация ракети е особено предопределена за бързо потребление. Частната компания чака всяка ракета “Фолкън 9 – Блок 5 ” да лети до 10 пъти с минимална поддръжка и до 100 пъти с малко повече поддръжка. С “Блок 5 ” ще бъдат изстрелвани и пилотируемите кораби “Кру Драгън ”. 

СпейсЕкс разполага с още една степен “Блок 4 ” в хангара си. Засега компанията не възнамерява задача за нея, въпреки че има оферти степента да се употребява при тестване на спешните системи за избавяне по време на полет на “Кру Драгън ”.

Корабът, който излетя през днешния ден, е общоприет товарен транспортен съд “Драгън ”, който се употребява за транспорт на товар до “Международната галактическа станция ” и назад. Това е единственият транспортен съд, който може да връща товар от орбита на Земята, като изключим лимитираните благоприятни условия на “Союз ”. Днес на борда на “Драгън ” пътуват 1 233 кг научни опити, 205 кг хранителни запаси за екипажа, 178 кг хардуер за американския сегмент на станцията, 12 кг хардуер за съветския сегмент, 21 кг компютърна инсталация и др. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР