Днес в 11 часа в Народното събрание ще се състои

...
Днес в 11 часа в Народното събрание ще се състои
Коментари Харесай

Лидерски разговор решава съдбата на третия мандат за съставяне на правителство

Днес в 11 часа в Народното събрание ще се състои лидерска среща, на която са поканени водачите на парламентарно показаните партии. Срещата е по самодейност на Българска социалистическа партия, откакто в сряда левицата организира съвещание на Националния си съвет, което даде мандат на Корнелия Нинова да търси сътрудниците си в Народното събрание за договаряния по сформиране на държавно управление с третия мандат, съобщи БГНЕС.

Само три партии са декларирали предпочитание да вземат участие в диалозите – ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Български напредък “.

Нинова е „ умерено уверена “, че кабинет ще има. „ Разговарях с водачите на останалите парламентарно показани партии, поканих на среща и изпратих писма. Някои потвърдиха, други споделиха, че ще обсъдят в групите си ", заяви Нинова и уточни, че е разговаряла с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който е декларирал присъединяване си в срещата.

По-късно и самият Борисов удостовери думите на Нинова с пост в профила си във фейсбук: " Разговарях с госпожа Нинова за лидерска среща и заявих наличие. Не съм поставял условия. Решението на националното ни заседание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на Българска социалистическа партия. Смятам обаче, че е време за сериозен диалог сред водачите на партиите. Дължим почитание и отговорност пред гласоподавателите си ".

От " Продължаваме Промяната " обявиха, че няма да поддържат държавно управление с мандата на левицата, и оповестиха решението си още веднъж с пост в обществената мрежа. Партията на Кирил Петков и Асен Василев щяла да поддържа националните цели от програмната си декларация, които съответстват с задачите на възможен нов постоянен кабинет, ако подобен бъде образуван от другите политически сили, се споделя още в позицията на групировката, публикувана в сряда вечерта.

Лидерът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов удостовери, че е получил покана за диалози от Българска социалистическа партия, само че повтори позицията си, че няма да отиде, тъй като не вижда смисъл от нещо сходно. От партията му са уверени, че държавно управление с третия мандат няма да има. Костадинов даже упрекна Българска социалистическа партия, че „ някои цели, по които Българска социалистическа партия към този момент са почнали да приказват, са сложени много по-рано от неговата групировка “.

Преди дни съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че чака нови избори. " Третият мандат наподобява като роман с безусловно предсказуем и предстоящ край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи най-после едно и също ", разяснява той третия мандат.

Единствено от Движение за права и свободи и „ Български напредък ” споделиха, че са склонни да договарят за държавно управление

„ Решението е, че ще участваме в диалози, в разговора ще се роди истината, цели, които получават болшинство ”, сподели Стефан Янев.

" Третият мандат не е жертван, в случай че има разговор ", сподели през днешния ден пред публицисти в Народното събрание заместник-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

От резултата след лидерската среща в петък ще стане ясно дали Българска социалистическа партия ще върне на президента мандата с претендент за министър-председател, или празна директория.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР