Днес в 04:07 ч. българско време от новия руски космодрум

...
Днес в 04:07 ч. българско време от новия руски космодрум
Коментари Харесай

Успех: космическа ракета Союз-2.1а излетя от космодрума Восточний и въведе в космоса два спътника Канопус-В плюс още 26 микроспътника

Днес в 04:07 ч. българско време от новия съветски космодрум Восточний излетя ракетата “Союз-2.1а ” с ускорителен блок “Фрегат ” и галактически спътници за отдалечено сондиране на Земята “Канопус-В ” №5 и 6. На борда на ракетата пътуваха и още 26 дребни спътника за потребностите на Германия, Съединени американски щати, Испания, ЮАР и Япония. 

По данни от Роскосмос спътникът №5 се е отделил от ракетата-носител в 05:06 ч., а неговият близнак №6 – в 05:12 ч. българско време. Пускането на дребните спътници е станало на две елементи, като първо били освободени 12, а след това 14 спътника. Всички галактически апарати са в тяхната вярна орбита.

Успехът е добре пристигнал за Русия, още повече че през вчерашния ден Газета.Ру осведоми обществеността за голям брой проблеми с качеството на данните от спътниците за отдалечено сондиране на Земята. Една част от тези спътници са излезли от строя, а на другите всеобщо не работят бордовите принадлежности.

Напомням на читателите, че основаването на космодрума Восточний е най-мащабният съветски план след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Когато Съветският съюз рухна, историческият съветски космодрум Байконур, от който са изстреляни в предишното задачи като тази на кучето Лайка, на първия космонавт Гагарин, на дебютните безпилотни задачи до Луната и Венера, остана на територията на новосъздадената страна Казахстан. Понастоящем руснаците употребяват Байконур под лизинг, само че желанието им е да реалокират всички значими изстрелвания на лична територия.

През по-голямата част от 90-те години и при започване на новото хилядолетие Русия не можеше да си разреши градеж на напълно нов космодрум. Едва през 2007-2008 година, в епохата на световната финансова рецесия, само че когато цените на петрола се покачиха и стопанската система на руснаците се стабилизира, съветският президент Владимир Путин утвърди структурата на Восточний. Строежът през идващите няколко години беше придружен от голям брой кавги, обвинявания в корупция и потреблението на некачествени материали.

В края на краищата първото изстрелване от новия космодрум бе извършено на 26-ти април 2016 година, когато съветска ракета “Союз-2 ” изведе в орбита гама-лъчевия теоретичен сателит “Михайло Ломоносов ”. Вторият пуск стана факт година и половина по-късно, на 28-ми ноември 2017-та година, само че тогава ракетата-носител аварира, тъй като се оказа, че употребила софтуерни настройки, типични за старите съветски космодруми Байконур и Плесецк. На 1-ви февруари тази година друга ракета излетя, този път сполучливо, и изведе в космоса спътниците “Канопус-В ” №3 и 4.

За повече информация: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР