Днес, в 03.00 часа местно време, бе въведено лятното часово

...
Днес, в 03.00 часа местно време, бе въведено лятното часово
Коментари Харесай

Преместихме часовника с час напред


Днес, в 03.00 часа локално време, бе въведено лятното часово време в България. Часовниците би трябвало да се реалокират с един час напред.

Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване, посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. При нея формалното време се измества нормално с един час напред от астрономическото време, като остава по този начин за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа и учебно заведение.

В Европейски Съюз прекосяването към лятно часово време е регламентирано с инструкция 2000/84/EG, която дефинира началото и края на интервала за всички страни от Европейски Съюз. Тази инструкция се преразглежда и удължава на всеки пет години. Спазват я и други европейски страни, които не влизат в състава на Европейски Съюз. Следващото преразглеждане на директивата е през 2021 година

Още от момента на въвеждане на тази процедура се води и полемика за нейната целенасоченост. В края на 20 век бе открито, че икономическият резултат от лятното време е нищожен. Голяма част от страните от Азия, Африка, Южна Америка се отхвърлиха от него, само че то е непокътнато към този момент в Европа и Съединени американски щати.

За пръв път съществено то е препоръчано от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина ", оповестена през 1907 година Той не съумява да убеди английския парламент да го одобри, макар съществуването на доста лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се вкарва на процедура от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април - 1 октомври 1916 година Скоро по-късно Англия последват образеца, като първоначално вкарва лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР