Днес Управителния съвет на БНБ обяви равнището на антицикличния капиталов

...
Днес Управителния съвет на БНБ обяви равнището на антицикличния капиталов
Коментари Харесай

БНБ потвърди нивото от 1.5% на антицикличния капиталов буфер за 2023 г.

Днес Управителния съвет на Българска народна банка разгласи нивото на антицикличния финансов буфер за второто тримесечие на 2023-а. Той ще остане на равнището от 1.5%, несъмнено за първото тримесечие на същата тази година. По предписание Българска народна банка дефинира тримесечните равнища на въпросния буфер дванадесет месеца преди те да са влезнали в действие. Целта му е да предотврати прекомерно бърз растеж в кредитирането, който може да е рисков както за стопанската система, по този начин и за качеството на кредитните портфейли на банките, а от там и за тяхната непоклатимост. Действащият сега антицикличен буфер е 0.5 %, само че през октомври ще се удвои и ще продължи да пораства и през 2023-а.

Според централната банка, защото общоприетият индикатор за отклонението на съотношението кредит/БВП от дълготрайния тренд не отразява изцяло трендовете в цикличните опасности, при оценката за равнището на антицикличния буфер се вземат под внимание и спомагателни знаци, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими парцели, както и общото положение на икономическата среда.

" Кредитите за семейства не престават да нарастват с ускорени темпове, изключително в сегмента на жилищните заеми. Запазването на настоящите темпове на кредитен напредък при актуалните равнища на действителните лихвени проценти основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, което при към този момент ясно обрисуваната наклонност към смяна на лихвения цикъл може да се отрази отрицателно върху способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си и да докара до повишаване на необслужваните заеми и обезценките при евентуално утежняване на икономическите условия ", се споделя в известието на Централната банка. Припомня се, че в отговор на тези опасности, през 2021 година УС на Българска народна банка усили равнището на антицикличния буфер, използван към локални кредитни рискови експозиции, на 1.0% от 1 октомври 2022 година и на 1.5% от 1 януари 2023 година

Според Българска народна банка, поради на запазващата се висока кредитна интензивност и несигурността във връзка с развиването на икономическата среда, антицикличният финансов буфер на равнище от 1.5% през второто тримесечие на 2023 година има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР