Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави френския си колега

...
Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави френския си колега
Коментари Харесай

Ердоган говори с Макрон за първи път след преизбирането му

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави френския си сътрудник Еманюел Макрон за преизбирането му и акцентира смисъла на връзките сред Анкара и Париж за Европа.

Телефонният диалог бе първото взаимоотношение сред двамата водачи, откогато Макрон бе избран отново на 24 април, надмогвайки сериозното предизвикателство на съперничката си Марин Льо Пен.

Двамата водачи разискаха " стъпките за възстановяване на турско-френските връзки ", както и руско-украинската война, заяви турското президентство.

Ердоган съобщи, че Анкара прави всичко допустимо за разрешаване на спора посредством дипломация, добави то.

Според президентството той е споделил на Макрон, че турско-френските връзки са значими за световната роля на Европа.

В предишното Ердоган си разменяше остри реплики с Макрон, като през 2020 година напрежението ескалира изключително откакто Франция се разгласи против ислямския екстремизъм след няколко набези на нейна територия.

Тогава той дефинира Макрон като " тягост за Франция " и съобщи, че се надява Франция да се " отърве " от Макрон " допустимо най-скоро ".

Но предходната седмица турският водач приветства провалянето на Льо Пен като " победа ".

" Ако би трябвало да се изразя вярно, елиминирането и провалянето на екстремистките представители на френските избори съгласно мен е победа, тъй като всичко, от което страдаме, се дължи на екстремизма ", сподели той в коментар за локални медии предходната седмица.

По време на акцията Льо Пен отстояваше противоречивото си предложение за възбрана на ислямските забрадки във Франция./БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР