Днес цяла България отбелязва 186-та годишнина от рождението на Апостола

...
Днес цяла България отбелязва 186-та годишнина от рождението на Апостола
Коментари Харесай

Град Левски отбеляза 186 г. от рождението на патрона си - Васил Левски и 78 г. от обявяването му за град

„ Днес цяла България отбелязва 186-та годишнина от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски. За мен е чест и горделивост в този свят за нашият народ ден, да ви поздравя с двойно неспокойствие и с празника на нашия град. Родолюбивите му жителипреди 125 години са избрали да го нарекат Левски.

Васил Левски е нашият блян като българи, а град Левски е нашият град, нашият дом – нашата обич и грижа, нашето всекидневие и бъдеще! ”. Това сподели кметът на Община Левски Любка Александрова на 18-ти юли 2023 година, когато град Левски означи 186 година от рождението на патрона си - Васил Левски и 78 година от оповестяването му за град.



За своя празник през днешния ден град Левски посрещна доста посетители: Негово високо преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, Николай Абрашев - зам.областен шеф на област Плевен, Васил Василев – ръководител на Общобългарски комитет „ Васил Левски ”, Иван Иванов – СОНИК СТАРТ, началника наРУ – Левски, началника на ПБЗН – Левски, ръководители на общински препоръки, кметове на общини, шефове на районни, регионални и общински дирекции, сдружения и комитети, ръководителя на Общински съвет – Левски и общински съветници, кметове на кметства в община Левски и почетни жители на община Левски.



Президентътна Република Българияпоздрави за празника с Поздравителен адрескмета на община Левски и жителите и гостите на община Левски.



Община Левски получи приветствени адреси от Областен шеф на област Плевен, НСОРБ, Асоциация на българските градове и райони, общините Мизия, Бобов дол, Бяла Черква, Белене, Павликени и други

Празникът на град Левски беше тържествено открит тази заран пред Община Левски с издигане на знамената и химна България, Европейския съюз и град Левски.

Молитва за здраве и благополучие на жителите и гостите на град Левски,с признателност към кмета на общината, отслужиха Негово високо преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и НеговоБлагоговейнство Руслан Личев секретар на Великотърновската митрополия.



Постиженията крепят вярата и са мотив да се поздравим, напомни водещата на празника Елена Георгиева:



„ Вярвам, че имаме съображение да се поздравим в този ден, всички ние, които сме родени тук или избрахме да градим живота си тук, да подреждаме града, тъй че с всеки минал ден да се развива и отстоява положителното си име. С общите старания на общинска администрация, общински съвет, институции и бизнес са осъществени проектисмилиони европейски и общински средства: В заетостта и обществените действия са обезпечени над 470 работни места за над 600 консуматори.

В инфраструктурни планове са вложени над 22 милиона лв. за огромни планове,като реорганизация на водопроводната мрежа в град Левски, ремонт на Детската градина и читалището в с. Изгрев, на Основно учебно заведение в с. Обнова, на ученическото общежитие към Професионална гимназия по превоз и лека индустрия в гр. Левски, рехабилитация и реорганизация на улици в Левски и приключен ремонт на пътя към с. Варана. С държавен бюджет сега се прави ремонт на стадиона в гр. Левски. Стотици хиляди левове са вложени в екология и запазване на околната среда, както и за въвеждане на новаторска физиотерапия в МБАЛ ЕООД гр. Левски ”.



Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари на всички съграждани за поредна година за ползотворната взаимна работа. Въпреки несигурните времена, град и община Левски въпреки всичко прави своите крачки напред:

Развиваме пътната и водопроводната си инфраструктура, модернизираме учебните заведения и детските градини, спортните бази и детските площадки. Реновирахме част от общинската болница, читалище и завършихме градежа на летния спектакъл и нов параклис. Наши възпитаници завоюваха челни места в национални състезания и олимпиади, а читалищните ни сформира печелят медали във всички фестивали в които вземат участие.Беше година на доста труд и реализация на планове във всички сфери на живота… ”.

Любка Александрова поздрави СУ „ Крум Попов ” за почтено отбелязваната 100 годишнина, учебно заведение дало на България учени, инженери, архитекти, хора на духа и перото, образовани и почтени българи.

„ Днес в деня на Апостола - Левски, ние можем твърдо да кажем: с каузи, а не с думисме почтени да носим името Левски ”.



Празничен привет насочиха и децата на град Левски –Любена Стоилкова с новата ария за град Левски „ Левски моят град фантазия ”, Анжелика Стефанова с песента „ Аз съм българче ” и детските танцови сформира и реализатори от НЧ „ Георги Парцалев-1901 ”.

Менят се времената, менят се и нравите, само че неизменима остава признателността къмВасил Иванов Кунчев - карловецът, завещал ни безпределната си обич към Отечеството.

Внушителен израз на благодарност ипочит към достойния наследник на България бе през днешния ден гражданскотопоклонение пред паметника на Васил Левски. Негово високо преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий отслужи молитва за йеродяконИгнатий,за светлата му душа, свята икона за всички българи.

В празничната вечер концертът на Представителния отбор на Въоръжените сили на Република България на открита сцена пред Община Левски от 20:00 ч. ще допре дълбините на духовната ни същина, апразничната заря-проверка от НВУ „ Васил Левски ” Велико Търново ще напомни имена и озари със светлинаизконните полезности за народ и татковина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР