Днес този свят напусна един от пионерите на американсканската космонавтика.

...
Днес този свят напусна един от пионерите на американсканската космонавтика.
Коментари Харесай

Първата жена-астронавт на САЩ напусна този свят

Днес този свят напусна един от пионерите на американсканската космонавтика. Сали Райд, първата жена-астронавт на НАСА си отиде от този свят на 61 годишна възраст след 17-месечна борба с рак на панкреаса.

Сали Райд е определена като астронавт на НАСА през 1978 година дружно с неколцина други дами. На 18 юни 1983 година Райд полита в космоса като астронавт на галактическата совалка “Челинджър ” дружно с четирима мъже-астронавти. През 1984 година Сали Райд полита наново.

 The Mission of Sally Ride

На фотографията – Сали Райд по време на историческия си полет през 1983 година. Credit: NASA

Сали Райд напуща НАСА през 1987 година и се причислява като професор по физика към Калифорнийския галактически институт в Калифорнийския университет, Сан Диего. През 2001 година тя основава лична компания “Науката на Сали Райд ”, с цел да стимулира девойки и млади дами да избират кариера в региона на науката, математиката и технологиите.

През 2009 година Сали Райд е член на Августиновата комисия, която е образувана след идването на президента Барак Обама на власт. Именно тя е индивидът, който първи оповестява пред обществото, че НАСА не разполага с нужните средства, с цел да построи ракетата “Арес 1 ”, кораба “Орион ” и по едно и също време да строи тежкотоварни ракети за полети до Луната. Вследствие на работата на комисията НАСА през днешния ден се намира в преход, по времето на който организацията стартира да разчита на частни корпорации за доставка на потребен товар и хора в орбита.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР