Днес там пристигнаха военнослужещи от Враца, които помагат на пострадалите

...
Днес там пристигнаха военнослужещи от Враца, които помагат на пострадалите
Коментари Харесай

Разкопана дига за потопа в Берковица? Отпускат на пострадалите до 1512 лева помощ

Днес там дойдоха военнослужещи от Враца, които оказват помощ на потърпевшите хора, построяват защитни насипи и почистват речните корита. Дъждът в града не стопира в следобедните часове и това в допълнение усложнява ситуацията.

Жители на Берковица считат, че повода водата да тръгне през града е притежател на парцел в индустриалната зона , който непрекъснато унищожава дигата на реката, с цел да не заобикаля. Проблемът е от 2014 година, съобщи.

Хората са алармирали институциите неведнъж.

" Той има път горе, обаче не му се минава, тъй като отсам му е по-удобно, прекопава си реката и влиза. Реката непрекъснато стои отворена, ние разчитаме да не вали. Като почне да вали, звъним, търсим го да пристигна, да затвори реката. Затваря, само че през вчерашния ден закъсне, тъй като не беше на место. Уведомени са и Басейнова дирекция, сигнали на 112, към кметицата. Никой не желае да му каже, какво си желае това си прави ", сподели Георги Георгиев - притежател на завод.

" Трябва да има оперативна група, която да проверява за какво коритото на реката е празно, а тука е цялостно - той го е насипал, с цел да може да минава техниката ", сподели Дилян Димитров.

Кметът на града Димитрина Каменова заяви, че 85 военнослужищи от Враца работят на терен тук.

" Имаме пътноподдържаща компания, която е доставила багери и камиони, които извозват повредената инфраструктура. Отделно ни посети зам.-министър на труда и обществената политика госпожа Машова, с която уточнихме комисията, която към този момент върви по домовете на нашите съграждани, потърпевши от наводнението и правят оценка вреди, дават пояснения какво може да бъде затрупан ", сподели още Каменова.

Относно непочистените корита, тя разясни, че те са държавна благосъстоятелност.

" Макар в урбанизираната територия - те са държавна и с цел да бъдат почистени, би трябвало позволение от Регионална инспекция за опазване на околната среда и " Басейнова дирекция ". Така че не може да упрекваме никой ", посичи кметицата.

Хората в Берковица показват като проблем всеобщата сеч в горите над Берковица, както и непочистените корита .

Междувременно общественото министерство заяви, че нуждаещите се от общината, които пострадаха от наводненията, могат да подадат заявление за кандидатстване за еднократна помощ до 1512 лв.. Екипи на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) ще окажат оптимално бързо поддръжка на хората, потърпевши от наводнението в общините Берковица и Монтана, допълват от министерството.

От през днешния ден обществени служащи започнаха обход на засегнатите парцели и спомагаха на нуждаещите се в община Берковица да подадат заявки за кандидатстване еднократната помощ, която се отпуска за покриване на случайно зародили потребности след оценка на нанесените от пороя вреди. Създадена е организация финансовата поддръжка да бъде отпусната до края на месец юни .

Екипите на АСП вършат сложна обществена оценка на потребностите на хората от обществена, финансова, психическа и здравна поддръжка и ги съветват за опциите да получат помощ от разнообразни институции.

Утре ще бъде направена оценка на нуждата от подкрепяне в селата Клисурица и Долна Рикса в община Монтана, показват от МТСП.

Остава в действие оповестено бедствено или отчасти бедствено състояние в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново. Няма данни за потърпевши хора. Поройният дъжд, който падна нощес в някои елементи на област Монтана, е нанесъл вреди по инфраструктурата в трите общини, заяви през днешния ден регионалният шеф Валери Димитров. Най-големи са вредите в община Берковица. Живеещите в 30 къщи в село Клисурица нощес са били евакуирани.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР