Днес Светият Синод се събира на извънредно заседание, на което

...
Днес Светият Синод се събира на извънредно заседание, на което
Коментари Харесай

Благочестив, смирен, достоен: Кметове изказаха съболезнования за смъртта на патриарх Неофит

Днес Светият Синод се събира на изключително съвещание, на което се чака да бъде избрана датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество.

Кметът на Варна Благомир Коцев написа във Facebook: " Бог да елементарни Негово Светейшество патриарх Неофит! "



Своята респект изрази и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който написа: " Бог да елементарни Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски - Неофит!. Благочестив, преклонен, заслужен и патриотичен български свещеник, Неофит ръководеше умно Българската православна черква. Светла да е паметта му и царство му небесно! Поклон! ".

Кметът на Враца Калин Каменов разгласява фотография с патриарха в обществената мрежа, съпроводена с думите: " Бог да елементарни Негово Светейшество патриарх Неофит! Поклон пред паметта му! "



" Имах привилегията да се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и мога да кажа, че този човек носеше мир, светлина и примирение. Българската православна черква загуби извънреден овчар на вярата! Господ да е милосърден и да уточни най-достойния измежду достойните, с цел да продължи делото Божие измежду миряните! Мир и светлина на душата на Негово Светейшество! ", написа в обществената мрежа кметът на Габрово Таня Христова .

" Бог да елементарни патриарх Неофит! Неговата религия и примирение бяха ентусиазъм за всички православни българи! ", написа и кметът на Добрич Йордан Йорданов в профила си във Facebook.

Кметът на Перник Станислав Владимиров разгласява на страницата на общината следното обръщение: " С дълбока болежка научих за кончината на Негово Светейшество Патриарх Неофит. Той бе персона, която обединяваше, излъчваше невзискателност и добрина. Неговото служение и мъдрост остават в нашите сърца, а наследството му ще продължи да бъде образец за подражателство за всички нас. Негово Светейшество ще бъде запомнен със своята добрина, съчувствие и подготвеност да помогне на нуждаещите се. Поклон пред паметта му! "

Своите съболезнования изрази и кметът на Разград Добрин Добрев в обществената мрежа: " Напусна ни Негово светейшество патриарх Неофит. Русенски митрополит до 2013 година и нравствен татко на Разградска духовна околия. Като патриарх той продължи да се грижи с пастирска любов освен за Разградска духовна околия и Русенска митрополия, само че и за цялата ни православна черква. Духовник за образец, умен, обединител, с богатства душа и положително сърце, обичан от българския народ. Бог да го елементарни! Вечна памет, Владико! "

" С дълбока болежка научих за кончината на достолепния ни нравствен овчар. Той бе персона, която излъчваше светлина, съчетана с изключителна невзискателност и добрина. Много ще ни липсват и богатствата му усмивка и прелестният му глас, същински подарък от Бога... Помня думите му при последната ни среща, когато благослови русенци, с които бе надълбоко обвързван в дългогодишната си работа като наш Русенски митрополит. Нека Господ да даде упокой на душата му. Поклон пред паметта му! ", написа кметът на Русе Пенчо Милков .



Почитта си изрази и кметът на Сливен Стефан Радев : " Поклон пред паметта на Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски! Главата на Българската православна черква напусна този свят вечно, с цел да продължи духовния си път при Бог, на който бе посветил живота си. Кончината на духовния лидер на България е тъжна новина за всеки православен християнин. Поклон! ".



" Бог да елементарни българския патриарх Неофит! Нека положителното, което проповядваше, да влезе в сърцата на повече хора! ", беше посланието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров във Facebook.

Кметът на Хасково Станислав Дечев написа в обществената мрежа: " Бог да елементарни и упокои душата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! "



Кметът на Ямбол Валентин Ревански разгласява фотография на патриарх Неофит във Facebook и означи в обявата си: " Той ръководеше Българската православна черква с човечност! Бог да го елементарни и упокои душата му! Дълбок реверанс! ".



Тленните остатъци на Българския патриарх и Софийски митрополит ще бъдат положени през днешния ден за поклонение в дребния храм " Света Марина " в двора на Софийската света митрополия. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР