Днес сутринта в 9 часа в ДКК имахме проверка от

...
Днес сутринта в 9 часа в ДКК имахме проверка от
Коментари Харесай

ДАНС провери ДКК заради управлението на ВМЗ-Сопот

Днес сутринта в 9 часа в ДКК имахме инспекция от ДАНС. Това съобщи на брифинг във ВМЗ-Сопот новоназначеният изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров. " На този стадий  друго не може да се разяснява. Но мога да ви кажа, че е обвързвано с ръководството на сдружението и не бих споделил, че имаме мотив за горделивост ", уточни той. Димитров напомни, че ДАНС ревизира и дъщерното сдружение на компанията " Кинтекс " и позволи, че това, " е заради медийния шум, който напоследък се ускорява ". " Военнопромишленият комплекс се нуждае от успокоение, с цел да работи, тъй като имаме чувствителни крайни клиенти ", добави той.

В телевизионно изявление сутринта служебният министър на стопанската система и индустрията Никола Стоянов съобщи, че ВМЗ-Сопот съзнателно се води към банкрут. Приходите на предприятието били спаднали три пъти за последните два месеца. По думите му от приходи от към 80 млн. лева на месец приходите са паднали на 26 млн. лева през юли и разгласи, че това е и една от аргументите за незабавните дейности за излекуване на завода и промени в управлението му. Стоянов беше отпред на борда на военния цех от ноември 2021 година доникъде на тази година, когато беше отхвърлен от някогашния министър на стопанската система Корнелия Нинова.

На специфична конференция изпълнителният шеф на ВМЗ Иван Иванов показа видео, което показва неприятното положение на социално-битовите пространства, които се употребяват от служащите. По думите му има цехове, чиито покриви текат при дъжд и от позиция на сигурността работата се стопира. В отговор на обвиняването на министъра, че били назначени доста чиновници и служащи, Иванов уточни, че за двата месеца работа е назначил като административен личен състав в управлението 7 души, 11 са назначени като административен личен състав в производството, 13 стажанта и 190 служащия, като последните са привлечени с повишение на заплатите и въвеждане на редица усъвършенствания в социално-битовите условия. 

За договорите шефът на завода изясни, че те били сключвани " на ангро ", като има такива, които са за едно и също произвеждане, липсват и клаузи като параметри. А някои от сътрудниците по тези контракти заплашват да съдят завода. Като сериозен проблем при встъпването му в служба посочи доставките, осем от които са били в сериозно положение и акцентира, че сега такива са единствено две, по едната от които до дни се чакат приходи. Договорът с " Кинтекс " Иванов означи като най-съществен, защото се отнася за Министерството на защитата и по него има създадени избран брой произведения и са доставени всички нужни по контракта първични материали и материали. С активността на предходното управление обаче осъществяването по него е спряно и възобновено стремително от юни, акцентира Иванов.  

Шефът на предприятието е категоричен, че производството освен че не е намаляло, само че и поради мотивацията на служащите се нараснало съвсем двойно. Одобрена е нова строителна стратегия, осъществяването на която е почнало от ремонта на покривите. Той заяви, че " ВМЗ " е на облага от 48 милиона лв.. 

Изнесени бяха данни и за подписване на неизгодни за сдружението контракти за транспортиране на служащите, като сумата, която се изплаща, надвишава с над 250 000 лв. действителната стойност на услугата. Иванов е безапелационен, че заводът под неговото управление работи сполучливо и той ще го остави в по-добро положение, в сравнение с го е наследил.

На конференцията изненадващо се включиха и новоназначените, само че към момента не вписани в Търговския указател, сред които и изпълнителният шеф на ДКК Венцислав Димитров и изпълнителният директор на ВМЗ Иван Стоенчев. Стоенчев акцентира, че работата на настоящето управление на компанията не се управлява от целите ѝ. И добави, че след приемане на длъжността ще прегледа строителната стратегия и в случай че би трябвало, ще бъде повишена. Първото, което ще бъде направено, е да се види дали нужните материали за производството се доставят, по кое време и по какъв начин. Той отхвърли обвиняването, че договорите нямат вписан период за осъществяване. Всичко, което е направено, ще го надграждаме, увери Стоенчев. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР