Днес старозагорският митрополит Киприан отслужи литургия в потопената във водите

...
Днес старозагорският митрополит Киприан отслужи литургия в потопената във водите
Коментари Харесай

В потопената църква в язовир Жребчево беше отслужена литургия за първи път от 56 г.

Днес старозагорският митрополит Киприан отслужи литургия в потопената във водите на язовир Жребчево 120-годишна черква " Св. Йоан Рилски Чудотворец ". Последната работа в нея се е състояла преди 56 година, съобщи Би Ти Ви.

" Населено място тук има от XV век. Храмът е осветлен през 1892 година, а през 1962 година е изселено обитаемото място поради градежа на язовира. Пролетно време църкавата е потопена във водите на язовира, а в края на лятото изплува ", описа Петър Курумлиев от инициативния комитет за опазване на църквата. Тъкмо комитетът при започване на годината стартира да работи по реализирането на концепцията за осъществяване на работа в храма.

" Решихме да отслужим света литургия в този възвишен храм на духа, с цел да покажем, че Св. Иван Рилски е настойник и въпреки тази черква 50 години да се е борила с водите, е със постоянни основи, както е постоянна и нашата православна религия ", посочи митрополит Киприан.

На въпрос на " Нова телевизия " дали службите в потопената черква ще се трансфорат в традиция, той изрази вяра, че това ще се случи. " Процесът е дълъг - за собствеността на църквата, за нейната реституция, вероятно за план, по който може да се кандидатства. Обетът, който съм дал пред себе си и пред Св. Йоан Рилски, е всяка година, на този ден, да отслужваме литургия в този прелестен храм ", съобщи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР