Днес станахме свидетели на директен изстрел в главата на българския

...
Днес станахме свидетели на директен изстрел в главата на българския
Коментари Харесай

БАЗ и СЗБ: Наложете вето на повишеното ДДС, г-н Президент!


Днес станахме очевидци на пряк изстрел в главата на българския туризъм. Само след ден, на 1 юли, Данък добавена стойност за слабоалкохолните питиета се усилва от 9 на 20%, откакто Народното събрание не одобри импортираното предложение ставката да бъде непокътната! В разгара на летния сезон, от през днешния ден за на следващия ден! Това се показва в позиция на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България (БАЗ и СЗБ) до медиите.

" Икономическият екип на премиера-икономист Кирил Петков за следващ път потвърди, че не схваща нищо от стопанска система. Или, в случай че схваща, не му пука за хората в тази клета територия, които пробват да вършат бизнес, изхранващ стотици хиляди фамилии ", не скриват недоволството си от сектора.

" Открито се работи против бизнесмените в България, и това не е извод единствено на нашия отрасъл, а и на редица други браншове. Действията на държавното управление откогато е на власт, навяват само за опит да се превземат територии и да се унищожават бизнеси, които по-късно да бъдат овладени ", считат от БАЗ и СЗБ.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България неведнъж са заявявали, че нямат политически пристрастия и обвързаности. Единствената ни задача е да се борим за правдивост в нашия отрасъл. Днес,обаче, ще си позволим да цитираме партии, тъй като е значимо кой каква позиция има. Предложението за опазване на Данък добавена стойност за слабоалкохолни питиета бе импортирано от ГЕРБ като смяна в Закона за актуализация на бюджета. Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане. Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България гласоподаваха срещу (с изключение на по 1 народен представител от Политическа партия и БСП), а Има Такъв Народ срещу и въздържал се, което на процедура си е срещу (отново като се изключи 1 депутат). Министърът на туризма Христо Проданов от Българска социалистическа партия, чиято работа би трябвало да е да пази българския туризъм, въобще не беше в залата.

Така партиите, чийто Министерски съвет към момента ръководи България, одобриха „ антикризисна “ мярка, която слага в още по-тежко състояние най-засегнатия от рецесиите бранш, а сътрудниците ни от нощните заведения на процедура остават без безусловно никаква поддръжка. Освен всичко, в комисия се гласоподава и срещу обезщетенията на бизнеса за галактическите цени на тока. Ако и това остане по този начин, ни чака чутовна инфлация и Виденовата зима ще ни се стори като жарко лято.

Най-вероятно предстоят нови избори и респективно предизборна акция. Ние доста деликатно ще следим кой по какъв начин ще се упражнява по тематиката български туризъм. И ще настояваме тези, които го обстрелват с гранатомети, да не се бият в гърдите по тематиката, еле пък да настояват, че им е приоритет. Днес стана ясно кой какво отношение има към този извънредно значим бранш от българската стопанска система. Още повече, че намаляването на Данък добавена стойност беше обвързано с нарастване на оптималния застрахователен предел за сектора ни, който и все още е по-висок от минималната работна заплата, макар повдигането ѝ.

Проведохме серия от срещи, на които с причини опитахме да убедим политическите сили в правотата на мярката за 9% Данък добавена стойност за слабоалкохолните питиета, значимостта й за действието на сектора ни и позитивния резултат, който тя има за стопанската система. Кой ни е схванал – видяхме през днешния ден.

" Сега не ни остава нищо друго, с изключение на да се обърнем към президента на Република България Румен Радев с настойчива молба - да наложи несъгласие над мракобесното нарастване на Данък добавена стойност за част от продуктите в нашия банш. Наложете несъгласие, господин Президент! ", приканват от БАЗ и СЗБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР