Днес сръбските граждани ще бъдат попитани: „Подкрепяте ли акта на

...
Днес сръбските граждани ще бъдат попитани: „Подкрепяте ли акта на
Коментари Харесай

Сърбия гласува на референдум за извоюване на независима съдебна система


Днес сръбските жители ще бъдат запитани: „ Подкрепяте ли акта на смяна на Конституцията на Република Сърбия? “ Дадени са две ясни варианти - те ще могат да ограждат " да " или " не ".

Гражданите ще могат да гласоподават на националния референдум в над 8000 изборни секции дали са за изменение на най-висшия нормативен акт, който се отнася извънредно до правосъдната власт. Най-важните новости са смяната в метода на избор на съдии и прокурори - те към този момент няма да се избират от Народното събрание, а от висшите правосъден и прокурорски съвет. Членовете на тези органи също ще бъдат избирани по новата процедура.

Ако препоръчаната корекция на Конституцията получи поддръжката на болшинството от жителите, идната стъпка е приемането на съпътстващи закони, осведоми Нова тв. За да бъде сполучлив референдумът, в него към този момент не би трябвало да са взели участие 50% от имащите право на глас, в сходство с решение от 2006 година

Референдумът е авансово изискване за промените в процеса на евроинтеграция. Те би трябвало да обезпечат самостоятелност на правосъдната система, което е едно от изискванията за промяната в региона на върховенството на правото, които забавиха Сърбия в досегашния преговорен развой по пътя към европейската интеграция.

Владан Петров, професор в Юридическия факултет в Белград, счита, че това е значимо за жителите, тъй като ще им подсигурява нови съдии, които ще бъдат избирани по новата система, съдии, които ще бъдат оптимално „ имунизирани” от въздействие на всякаква политика.

Министърът на правораздаването Мая Попович прикани жителите да поддържат конституционните промени на идния референдум, като по този метод укрепят върховенството на закона, независимостта на правосъдната власт и на прокуратурата.

Според нея, измененията са ориентирани към основаване на по-добра система за предложение, прекачване и преустановяване на правосъдната и прокурорската функционалност, по-голяма самостоятелност на съдии и прокурори с изключение на присъединяване на политици.

Критики към референдума измежду професионалната и политическа общност

Тези и други промени бяха подложени на критика от част от професионалната и политическа общност през последните седмици - от една страна, че на съдиите и прокурорите ще бъдат дадени прекалено много пълномощия, а от друга, че измененията са незадоволителни, с цел да отдалечат правосъдната система от въздействие. Критикува се и неналичието на време за по-широк публичен спор.

Професорът от Юридическия факултет Зоран Томич разяснява: „ Силните и нелегитимни политически въздействия няма да бъдат доминирани от парламентарните канали, а в бъдеще на първо място от обособените правосъдни и прокурорски канали, както и пристрастни, партийни съдии и прокурори, сходни на тях “.

До момента жителите в Сърбия демонстрират слаб интерес от присъединяване в референдума. Някои от политическите сили във властта като Тома Фила от Социалистическата партия (СП), се опълчиха на конституционните промени, а опозиционните партии не са единни по въпроса дали да отидат на референдум.

Според Партията за независимост и правдивост (ССП) на Драган Джилас, референдум няма и не би трябвало да се взе участие, а заместник-председателят на Демократическата партия (ДС) Драгана Ракич сподели, че това е избор против козметичните промени в Конституцията и че единственото нещо, което не устройва управляващите, е да не се гласоподава на този референдум. Против измененията в Конституцията е и Народната партия на Вук Йеремич, която прикани жителите да решат по съвест дали ще вземат участие в референдума.

Социалдемократическата партия на Борис Тадич, Гражданският либерален конгрес и Нова партия приканиха жителите да вземат участие в референдума и да гласоподават с „ не” на поставения в допитването въпрос.

Доминираща позиция - измененията са крачка напред

Доминиращата позиция на специалистите обаче е, че измененията са значима стъпка към възстановяване на позицията на съдиите и прокурорите. Те обаче не са сигурни дали е задоволително.

Омер Хаджиомерович, пенсиониран арбитър от Апелативния съд, показва, че правосъдната власт би трябвало да ограничи изпълнителната и законодателната власт.

„ Всичко реализирано, този прогрес по отношение на предходната Конституция, е в резултат на напън на локалната и професионалната общност, интернационалната общественост, принудени от изпълнителната и законодателната власт да създадат някои отстъпки и да се откажат от част от властта си. Затова го поздравявам “, сподели той.

Според думите му обаче следва доста дълъг път до извоюване на самостоятелна правосъдна система, само че това във всички случаи е прогрес.

Спор за осъществяване на референдума измежду сърбите в Косово

Министър-председателят на Косово Албин Курти и висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел влязоха в спор във връзка провеждането на референдума измежду сръбската общественост в Косово.

Борел изиска от Косово да позволи събирането на гласове на своя територия под надзора на ОССЕ, както се е случвало при разнообразни референдуми и избори в предишното.

Курти удостовери, че жителите с двойно поданство могат да гласоподават по пощата или посредством бюрото за връзка в Прищина. Той обаче даде да се разбере, че Сърбия не може да организира референдум в самото Косово.

" Референдум на суверенната територия на друга страна не е процедура, призната от която и да е демократична страна ", написа Курти в Twitter.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР