Днес Симитли празнува своя празник с богата концертна програма. По

...
Днес Симитли празнува своя празник с богата концертна програма. По
Коментари Харесай

Симитли празнува! Кметът Апостол Апостолов: Спечелихме много битки, готови сме за още победи

Днес Симитли чества своя празник с богата концертна стратегия. По случай празника кметът на общината Апостол Апостолов споделя своите мисли, усеща, фантазии и очаквания за община Симитли и за хората – за младите, за децата, за възрастните. За сложните борби и за успехите. (от в. Струма, 09. 09. 2023)

Апостол Апостолов е роден в Симитли и 20 години е кмет на родната му община. От Димитровден 2003 година – до през днешния ден той печели доверието на хората безапелационно. Защото го познават. И му имат вяра. И се бори като лъв за всяко положително начинание, за всеки план. Неговите борби доста постоянно са свързани в борби за хората, за младите, за старите, за болните, за децата, за спорта, за читалището, за пътя, за моста...

Неуморен е да работи. Да работи и реализира задачите си –

да трансформира това райско кътче, на което Господ е сложил община Симитли – сред четири планини – в дом за неговите поданици.

Да работи, само че и да чува хората.

„ Няма нищо по-хубаво за мен от срещата ми с хората. – споделя той. – Уважавам тяхното мнение, слушам ги. За хората на община Симитли аз си останах Поли. И нямам приемен ден, тъй като съм непрестанно измежду тях – на курбаните за здраве, на празниците, на пазара, на улицата. “

Много са щастливите му мигове през тези 20 години. Особено когато види една фантазия изпълнена.

„ Като дете се радвах на първото изкуствено игрище на стадиона. От дете съм мечтал за осветено игрище, което беше недостижима фантазия за нас, децата. – споделя Поли. – След това – детските площадки, които към този момент подменяме и реновираме. И когато през вчерашния ден минах през обновената площадка на „ Пич махала “ в Симитли и ме наобиколиха родителите – няма по какъв начин да не съм съпричастен и благополучен като тях. “

Една осъществена голяма фантазия за него са

огромните същински европейски спортни комплекси в Симитли и в Крупник.

„ Ами паркът? - споделя той. - Нашият парк е един от най-хубавите паркове в страната и дано не забравяме, че беше общинско бунище. И от едно общинско бунище направихме прелестен парк. Дадохме басейните на концесия и в община Симитли имаме сега пет хубави минерални басейна плюс плувния басейн на стадиона, и още един минерален басейн в детска градина.

Едва ли има друга община, която може да се похвали с толкоз настоящи плувни басейни. “

През тези 20 години са

построени напълно четири нови детски градини,

останалите са реновирани и съвременни, учебните заведения в община Симитли са едни от най-хубавите в страната – със модерна материално-техническа база, красиви и съвременни кабинети, спортни стадиони.

„ Продължаваме да печелим планове за учебните заведения и детските градини, с цел да ги поддържаме в положително положение. – споделя кметът. – Наскоро при мен на посетители ми беше преподавател по физкултура от Р Северна Македония, който като видя спортния комплекс на Средното учебно заведение в Симитли занемя... “

Много фантазии за община Симитли са изпълнени, само че

кулминационната точка на всичко, съгласно кмета, е построяването на новия мост над река Струма.

„ И тук е моментът още един път да благодаря на хората от общината и града, които всеобщо ме поддържаха, с цел да бъде назначена държавно-приемателна комисия и мостът да се отвори. “- споделя той.

Апостол Апостолов обича да строи мостове – и в дословния и в преносния смисъл. Той самоуверено прокарва мостове сред града и селата, сред християни и мюсюлмани, сред етноси и религии, сред политически партии, институции.

„ Мога самоуверено да кажа, че съм непосредствен другар с ръководителите на всички партии в страната, в доста положителни връзки бях и съм с съвсем всички министър-председатели през моите мандати, с които съм работил като кмет, с всички министри. – споделя той. - И освен ги познавам – имам персонален контакт и на база на тези положителни персонални контакти най-много се случват доста чудеса за община Симитли. Чудеса се случват изключително, когато дойдат и на място видят резултатите, като видят каква прелестна община сме, единствената община, която е сред четири планини – Малешевска, Рила, Влахина и Пирин, като видят кръстопътя, на който се намираме от логистична позиция.

На съвършеното място ни е сложил Господ в нашата страна и никой не може да ни подценява, успяхме с доста работа да създадем една община и да я сложим измежду най-хубавите в страната.

Най-важното – в прелестно и умерено място за живеене. Общината е подредена, осветени са улиците, осветени са църквите. Затова се стараем да работим, да печелим планове, да обновяваме. “

И постоянно е подготвен на борба за община Симитли и за богатството на хората. Но и се разплаква при среща с човешката болежка. И построява

забележителна обществена политика в община Симитли.

„ Когато станах кмет преди 20 години, огромна част от родителите на деца с увреждания в община Симитли бяха заложници на своята тъга... Взех драговолно тяхната болежка и успяхме бързо да създадем Дома за деца с увреждания в Ораново, като незабавно изградихме и Дом за възрастни хора с увреждания, тъй като децата растяха. Когато направихме първия дом, родителите на децата с увреждания сякаш излязоха от затвор – такова възприятие на наслада и признателност ни дадоха. И по-късно пристигнаха концепциите за всички обществени домове, които направихме в община Симитли и ще продължаваме да вършим. “

Социалната политика е определяща за община Симитли през всичките тези 20 години за Апостол Апостолов. Създава добър екип, настрана работи мощен Социален патронаж и се обезпечава топъл обяд на над 400 души – самотни хора и хора с ниски приходи.

„ Искам да подчертая, че по този начин аплайваме, с цел да може всичките тези наши обществени домове са с делегирани от страната действия, т. е. цялата прехрана се заплаща от страна: работни заплати, консумативи, безусловно всичко идва като дотация от страната. – споделя той. - Това по никакъв метод не обременява бюджета на общината, в противен случай - облекчава го, а в това време немаловажно е, че в домовете към този момент работят над 150 души – с хубава работа с положително възнаграждение, което не е за подценяваме. “

Над 500 животновъди дружно със фамилиите си в община Симитли

развиват своя екологичен бизнес - на преферницални цени и община Симитли е единствената община в Българи, в която земите са разпределени, съгласно потребностите и пасищата са на цена от 4 до 4, 8 лв/декар годишно.

Бъдещето на община Симитли е предопределено от два големи плана, които ще създадат община Симитли в огромна индустриална община.

„ Успяхме да извоюваме една от шесте тържища „ Зеленчукови артикули и риба “ да бъде на територията на община Симитли, тъй като изградихме първия високотехнологичен промишлен парк на някогашните погреби и към който има доста огромен интерес от редица вложители. – споделя Апостол Апостолов - Инвестиционните планове са в Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция и ще стартират да се строят тези високотехнологични фабрики, където ще се разкрият нови работни места. И дружно с Първата индустриално зона, където привлякохме над 10 вложителя с доста работни места, Община Симитли ще се трансформира в най-силно развитата индустриално община в Югозападна България и с борсата може би и една от най-силно развитите общини в България “

Всяка седмица община Симитли печели планове по всички вероятни стратегии,

нещо, с което надали ще се похвали друга община. Има готови планове по всички посоки, както и за саниране на всички блокове в цялата община. Зад това стои доста работа, екипност, взаимно доверие – това е разковничето на триумфа. Екипът на общината е млад като ръководителят на Общинския съвет Вилимир Александров е на 25 години, администрацията е отворена за концепциите на всички, само че най-много за силата на младите и способени хора.

„ Тук е мястото да благодаря на екипа, на жителите на община Симитли, на кметовете и кметските наместници, на бизнеса, църковните настоятелства, на сътрудниците, на всички, които спомагат да развиваме дребната ни, прелестна община Симитли.

Заедно ли сме, нищо не може да ни спре. “

- споделя с признателност кметът.

И от дребен откърмен, до през днешния ден той обича своя град и община. Никога не е имал е имал съмнения, в никакъв случай не е мечтал да живее на друго място.

Защото за него Симитли постоянно е бил над всичко.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР